Precedens értékű pert nyert a Levegő Munkacsoport

Egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében pert nyert a Levegő Munkacsoport a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Olyan bírósági ítélet született, amely a jövőben könnyebbé teheti a környezetvédelmi peres eljárásokat.

A Pécsi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság nemrég hozott ítéletében a Levegő Munkacsoportnak adott igazat a Pest Megyei Kormányhivatallal szemben. Ezzel olyan bírósági ítélet született a Levegő Munkacsoport által indított perben, amely a jövőben esetenként könnyebbé teheti a perindítást környezetvédelmi ügyekben.
A Levegő Munkacsoport egy építési hulladékot feldolgozó üzem engedélyezésének ügyében támadta a Kaposvári Járási Hivatal által kiadott engedélyt. Az eljárást arra hivatkozással indították, hogy nem vizsgálták kielégítően az üzem működéséből a lakosságot érő zajkibocsátást és porszennyezést. A másodfokú Pest Megyei Kormányhivatal vitatta a Levegő Munkacsoport jogát a fellebbezésre. Álláspontja szerint a Levegő Munkacsoport elkésett a jogorvoslattal, mivel az engedélyt tavaly augusztusban adták ki, a fellebbezésre pedig csak tavaly októberben került sor.
A Levegő Munkacsoport az EMLA Egyesületet kérte fel jogi képviseletre, segítségükkel az elutasítást bíróságon támadta meg, a bíróság pedig a környezetvédelmi egyesületnek adott igazat.
A bírósági eljárás során kiderült, hogy az eredeti engedélyről sem a környékbeli falu lakosságát nem értesítették, sem hirdetményt nem tettek közzé. A lakók is csak akkor szembesültek a beruházással, amikor a telepen elkezdődtek a földmunkák. A Levegő Munkacsoport vitatta, hogy késedelembe lehet esni úgy, hogy a hatóság nem tájékoztatja megfelelően az ügyfeleket és az egyéb érdekelteket.
A vitára a bíróság ítélete tett pontot, mivel álláspontja szerint a fellebbezési határidő egy határozattal szemben akkor kezdődik, amikor az ügyfél a határozatról értesül. Ameddig az ügyféli joggal rendelkező személy vagy szervezet nem értesül megfelelően a határozatról, nem indul el a jogorvoslati határidő és az illető nem tud késedelembe esni sem a jogorvoslati jog gyakorlásával.
Az ítélet hatására egy kicsit könnyebbé válik a környezeti jogérvényesítés, ugyanis ha egy ügyfél igazolni tudja, hogy nem értesült vagy késve értesült egy hatósági döntésről, számára a fellebbezési határidő csak később nyílik meg még akkor is, ha az engedélyt már hónapokkal előbb kiadták.

Hírfigyelő