Elnökség

Lukács András

lukacs[kukac]levego.hu

elnök
geofizikus

A Levegő Munkacsoportnak megalakulása (1988) óta vagyok a vezetője, 1995-től elnöke. Több mint 60 tanulmány szerzője vagy társszerzője vagyok az ökoszociális államháztartási reform, a környezetbarát közlekedés és a fenntartható energiapolitika témakörében. Több ezer alkalommal jelentem meg a médiában. Az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) egyik alelnöke vagyok annak megalakulása, 2008 óta.

Bardóczi Sándor

bardoczi.sandor[kukac]gmail.com

elnökhelyettestájépítész, mérnök, közíró

1998-ban diplomázott tájépítész, mérnök, közíró vagyok. Területi tervezésben, településtervezésben, hatásvizsgálatok készítésében és tértervezésben egyaránt több mint másfél évtizedes tapasztalattal rendelkezem. Regionális kutatási és tervezési munkát végeztem többek közt a Szigetközben, a Duna teljes magyarországi szakaszán, terveztem a Tisza térséget, Vas megyét, Tokaj-Hegyalját. Sopronban, Budapesten, Komáromban, Zala megyében és a budapesti agglomeráció településein településrendezési feladatokban, környezeti hatásvizsgálatokban, településfejlesztési tervek készítésében vettem részt, környezetvédelmi és zöldfelületi koncepciók és tanulmánytervek szerzője vagyok. A BCE Tájépítészeti Karának meghívott előadója, 2013 óta címzetes egyetemi docense lettem. 2009 óta a Magyar Építész Kamara Táj- és Kertépítész Tagozata vezetőségi tagjaként tevékenykedem szakmapolitikai vonalon, tagja vagyok a Magyar Tájépítészek Szövetségének. 2007-től állandó szerzője és szerkesztője vagyok az epiteszforum.hu-nak. Közel 200 esszét, publicisztikát, kritikát írtam, amelyek elsősorban a tágabban értelmezett tájépítészet (környezetrendezés, környezetvédelem, köztértervezés, urbanisztika, várospolitika, regionális politika) témában születtek. 2012-ben szakírói munkámat a Honi Művészetekért Alapítvány Ezüst Ácsceruza-díjjal honorálta, 2014-ben pedig az ÉV Tájépítésze Díj elnöki különdíjában részesültem.

 

Novák Ágnes

novag[kukac]labor5.hu

elnökhelyettes
építészmérnök,  egyetemi oktató,

1993-óta foglalkozom ökö-építészettel és környezetvédelemmel. Ekkor vezettük be az Ökologikus Építészet  szakirányú képzést, melynek során a környezetvédelemre és környezettudatos építészetre fókuszáltunk hazai és külföldi oktatókkal együttműködve.
Európai Úniós források bevonásával (TEMPUS, PHARE) 2002-ig oktatás fejlesztésére volt lehetőségünk, majd 2003-2006 között az EU COST egyik alprogramjában képviseltem Magyarországot. Tudományos fokozatot 2007-ben szereztem Környezettudományok tudományágban. Dolgozatom "Az építészeti ökológia szempontjai a nagypaneles lakóépületek és az iparosított építésű lakótelepek fenntarthatóságának vizsgálatához" címmel a hazai lakótelepek jövőképével foglalkozott. 2003-tól a "Szalmabála építészet" hazai elterjesztésében veszek részt. A Levegő Munkacsoporttal a szakmai kapcsolatom éppen egy évtizedes.

Varga Judit

varga.judit[kukac]levego.hu

elnökhelyettes
bölcsész, civil vezető

Újságírói korszakomat követően a Lélegzet folyóirat főszerkesztője és a a Levegő Munkacsoport kommunikációsa voltam (2005-2007). Az Egyesült Államokban tanulmányozhattam a civil szektor működését, és hazatérve felépítettem saját szervezetemet, a A Messzelátó Egyesületet, amely a fenntartható városi életmód praktikáinak oktatáson túl egy összetartó közösséget épít maga köré. 2009-ben a 350.org nemzetközi éghajlatvédelmi mozgalom közép-kelet-európai kampányát vezettem, amelyhez milliók kapcsolódtak világszerte. 2010 óta európai uniós környezetvédelmi projektek tervezésében, megvalósításában veszek részt. Jelenleg CSR programvezetőként dolgozom társadalmi felelősségvállalási programok életre hívásában. A Levegő Munkacsoportot elsősorban szakmai tudásommal, tanácsadóként támogatom például stratégiai tervezésben, szervezetfejlesztésben.

   

A Levegő Munkacsoportot a MagNet Bank támogatja a KAP programban

Ozone Network