A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2012 júniusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkáról.

Államháztartás – Párizsban részt vettünk az OECD „Környezet- és gazdaságpolitikák integrálása” Munkacsoportjának két napos ülésén. Részt vettünk az Európai Zöld Költségvetés telefonkonferenciáján. Előadást tartottunk az UNIDO-továbbképzésen a Közép-Európai Egyetemen. Elkezdtük egy új tanulmány megírását az energiaadózás lehetőségeiről Magyarországon. (Lukács András)

Közlekedés – Nagy sikerrel zárult a New York-i székhelyű Közlekedés- és Fejlesztéspolitikai Intézetnek (ITDP) a Levegő Munkacsoporttal együttműködésben rendezett budapesti konferenciája, amelyen mintegy 150 szakember, városvezető vett részt Afrikából, Ázsiából, Európából, valamint Észak-Amerikából és Latin-Amerikából. A USEmobility program keretében válogatott közlekedési szakértőkkel, szolgáltató cégek vezető munkatársaival sorra vettük, milyen intézkedésekkel lehetne növelni 2020-ig, illetve 2050-ig Magyarországon a tömegközlekedéssel, gyalog és kerékpárral közlekedők részarányát. Közreműködtünk abban, hogy a kínai BYD gyár villanybusza Magyarországon is próbaüzemet tart, és három héten keresztül Budapesten, Törökbálinton és Budaörsön a BKV vonalain menetrendszerű szolgálatot is ellát, továbbá bemutatkozik Székesfehérváron, Kecskeméten és Szegeden is. A fővárosi dugódíjról szóló vitában következetesen képviseltük azt az álláspontot, hogy a dugódíjat támogatjuk, jónak tartjuk, de a „London 2003” mintájú kordonos megvalósítást elhibázottnak és idejétmúltnak tartjuk. Részt vett a Budapest I. kerületi lakossági közlekedésfejlesztési fórumon. (Vargha Márton, Lukács András)

Légszennyezés – Június 6-tól Budatétényben volt megtekinthető a PM10-kibocsátás csökkentési lehetőségeit bemutató vándorkiállításunk. A kiállítást lefordítottuk angolra és az felállítottuk a Béke Radisson Blu szállodában, ahol az ITDP konferencia zajlott. Feltettünk a tiszta.levego.hu honlapra egy rövid videót, amely a hajózás levegőszennyezési hatásait mutatja be (Black Breeze). Folytattuk a közlekedéspolitikai eszközökre javaslatot tevő tanulmányunk előkészítését. (A tanulmány elemezni fogja a városi útdíj budapesti bevezetésének lehetőségeit.) Részt vettünk június 2-án a Budapest Szíve rendezvényen, ahol a koromkibocsátás káros hatásaira hívtuk fel a figyelmet. Megbeszélést tartottunk ingatlanfejlesztő egyesületekkel a parkolás helyi szabályozásának lehetőségeiről. A koromkampányunk keretében egy hetes nemzetközi tanácskozáson vettünk részt Máltán, ahol többek között bemutattuk a partnereinknek a magyarországi fejleményeket a koromkibocsátás terén. (Szabó Zoltán, Lukács András)

Épületfelújítás, energia – Egyeztettünk a szakma képviselőivel (beruházókkal, műemlékesekkel, önkormányzati építési irodák vezetőivel) a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) újabb átalakításáról. Álláspontunk eltér a megkérdezettek egy részétől, mivel mi a műemlékvédelem korábbi rendszerét is elégtelennek ítéljük. Észrevételeket tettünk az Országon Környezetvédelmi Tanács (OKT) energetikai szakcsoportja elé vitt energetikai cselekvési tervekhez. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldterület-védelem, termőföld területek – Tagszervezetünk, az Őrmezői Közakarat Egyesület által szervezett kerek-asztal megbeszélésen vettünk részt a 4-es metró végállomásának felszíni rendezése tervezési helyzetéről.A Fővárosi Önkormányzat által tervezett dugódíjjal kapcsolatban a várható előnytelen hatások ellensúlyozása érdekében tett javaslatunkról levelet intéztünk a XII. kerületi alpolgármesterhez és a XI. kerületi Gazdasági Bizottsághoz. A Lágymányosi Öböl és környéke hatásvizsgálati eljárásával kapcsolatban levelet írtunk a XI. kerületi polgármesternek, aki a Levegő Munkacsoporttal azonos véleményt nyilvánított az eljárásban. A Ferenciek tere faállományának sorsa tárgyában kapcsolatot tartottunk a Védegylettel és a Szindikátus Egyesülettel, és egységes álláspontot képviseltünk az V. kerületi Főépítészi Irodában összehívott tárgyaláson. Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén.Figyelemmel kísértük a KÖKI és az Árkád bevásárló-központok beruházói zöldfelületi vállalásainak tervezését és teljesítését. Részt vettünk a Budapest X. kerület teljes területére készülő Kerületi Városrendezési Szabályzat, valamint a XI. kerületi Albertfalvai Tisztviselő Lakótelep szabályozásának szakhatósági egyeztető tárgyalásán. Véleményeztük a XIV. kerület, Zugló átdolgozott Kerületi Városrendezési Szabályzatának újabb módosítását a kerületi polgármester felé. Köszönettel vettük kézhez az alapvető jogok biztosának jelentését a termőföld és a kavicsbányászat jogi konfliktushelyzetéről és ennek megoldását célzó javaslatairól, melyet kérésünk alapján dolgozott ki.  (Schnier Mária)

Vegyi anyagok – Tovább folytattuk a beltéri légszennyezéssel kapcsolatos tájékoztató projektet. Felkerült a honlapra a beltéri légszennyezéssel kapcsolatos lakossági kiadvány, amit ki is nyomtattunk. Előadást tartottunk a dunaújvárosi Rudas Közgazdasági Középiskola mintegy 100 diákjának a beltéri légszennyezésről, és részt vettünk a gárdonyi Öko Expo és Bio fesztiválon. (Pál János, Papp Zsuzsanna)

Környezeti Tanácsadó Iroda - A pályázat beadása után másfél évvel megérkezett a Vidékfejlesztési Minisztérium támogatása, mely a védett területeken elhagyott hulladék felszámolását és a szemléletformálást támogatja. Ennek keretében június másodikán Csobánka határában 5 hektárnyi területet szabadítottunk meg az elhagyott hulladéktól a Macska-barlang környezetében. Sok lakossági panasz érkezett beltéri légszennyezéssel kapcsolatban, elsősorban dohányzás, illetve buszpályaudvar légszennyezettsége kapcsán. Nagymaroson a védett ártéri ligeterdőt kiirtották, az ügyben a helyi szervezeteket segítettük tanácsokkal. (Lenkei Péter, Papp Zsuzsanna))

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett üdvözöltük a Dunakeszi tőzegláppal kapcsolatos – a Kúria által hozott – kedvező ítéleteket (a perben a Levegő Munkacsoport is részt vett), valamint megkaptuk és feldolgoztuk az új eljárásban született másodfokú közigazgatási határozatot a témában. Részt vettünk az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) elnökségi ülésén. Átolvastuk és feldolgoztuk a közlekedési törvény módosításának tervezetét. Bejegyeztettük a Levegő Munkacsoport alapszabályának módosítását a törvényszéken. (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő