A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 márciusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 márciusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Államháztartás – Brüsszelben az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságán tárgyaltunk az folytatott az országspecifikus ajánlások magyarországi vonatkozásairól. Az Európai Zöld Költségvetés felkérésére javaslatot készítettünk az Európai Bizottság Magyarországra vonatkozó országspecifikus ajánlásaihoz. Véglegesítettük tanulmányunkat az uniós támogatások magyarországi tapasztalatairól, és azt eljuttattuk az Európai Parlament csaknem 400 képviselőjéhez, majd külön megbeszélést folytattunk róla Rui Tavares EP-képviselővel. A témáról előadást tartottunk Gödöllőn, a Környezet és Természetvédelmi Szervezetek Országos Találkozójának (OT) plenáris ülésén. Az Európai Bizottság Adóügyi Főigazgatóságán a személygépkocsikkal kapcsolatos adócsalásról tárgyaltunk. Levelet írtunk Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, felhívva a figyelmet a dereguláció veszélyeire. Megbeszélést folytattunk az Európai Zöld Költségvetés igazgatójával a közös pályázati lehetőségekről. Az OT-re állásfoglalás-tervezetet készítettünk az oktatásról, amit az OT plenáris ülése megszavazott. Szintén megszavazta az általunk előkészített állásfoglalást a Nemzeti Gazdasági és Társadalmi Tanácsról. (Lukács András)

Levegőtisztaság - Folytattuk a LIFE+ Tiszta Levegő (Clean Air) projektet. Az Európai Unió levegőtisztasággal kapcsolatos társadalmi egyeztetésének keretében kifejtettük véleményünket, hogy az EU-nak milyen irányban kellene elmozdulnia. Folytatódott a koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk, amely az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokat ismerteti. A vándorkiállítás március elején Csepelen, majd Törökbálinton is megtekinthető volt, és ezzel párhuzamosan Gödöllőn, az OT-n is megtartottuk a kiállításmegnyitót. Ez utóbbi két helyszínen egész februárban megtekinthető a kiállítás. Az OT-n Levegőszennyezés szekciót tartottunk. A szekcióban megvitattuk a levegőszennyezés környezetegészségügyi és éghajlatváltozási hatásait, valamint a lehetséges és szükséges lépéseket. Az Országos Találkozó elfogadta a szekcióban megtárgyalt állásfoglalást. Egyeztetést folytattunk a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) és a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) illetékeseivel az együttműködésről a PM10 csökkentési kormányprogram végrehajtásában. Részt vettünk a VM konferenciáján a légszennyezettség-mérő hálózat felújításáról. Több hírrel is frissítettük a http://tiszta.levego.hu/ honlapot. (Szabó Zoltán)

Közlekedés – Továbbra is figyelemmel kísértük az elektronikus útdíjkivető és -beszedő rendszer felállítása körötti fejleményeket, melyek a legrosszabb várakozásunkat is alulmúlják. Folytattuk a villanybuszok rendszerbeállításának szorgalmazását, közreműködtünk abban, hogy a Volánbusz is kipróbálta a BYD villanybuszát. Folytattuk a villanybuszok beszerzését pártoló képeslapkampányt, amiben szívesen látunk minden segítséget az aláírástól az aláírásgyűjtésig. Véglegesítettük a „DugóDíj – De hogyan? (Kordon nélkül is csökkenthető a közlekedési levegőszennyezés)” tanulmányt, amely rövidesen olvasható lesz a levego.hu honlapon is. Kampányt kezdtünk kirakati poszterekkel annak érdekében, hogy a Ferenciek terének megkezdődött átépítésével egy időben építse át a Fővárosi Önkormányzat a Kossuth Lajos utcát és a Rákóczi utat is egészen a Keleti Pályaudvarig úgy, hogy mindkét oldalon megszüntet egy-egy autóközlekedési sávot és a buszközlekedést középre helyezi. Nyilatkozatot írtunk alá, amelyben támogatjuk a „Kossuth Lajos utcai és Rákóczi úti forgalomcsillapítási lehetőségek és azok hálózati hatása” c. dokumentációban foglalt javaslatokat (a dokumentációt a Közlekedés Kft. készítette a BKK megbízásából), és további szervezeteket is megnyertünk az aláírására. Lukács András elnök részt vett Brüsszelben egy tanácskozáson arról, hogyan lehetne védekezni a teherautógyártóknak és fuvarozói szervezeteknek a gigakamionok engedélyezését szorgalmazó nyomása ellenében. (A gigakamionok nemcsak azért lennének veszélyesek, mert a közlekedést akadályozzák, nehezítik, hanem azért is, mert sok helyen át kellene építeni az utakat ahhoz, hogy ott közlekedni tudjanak – miközben Magyarország még a mostani követelmények teljesítését sem végezte el az úthálózat egy részén.) Összefoglalást készítettünk a tehergépkocsik országúti útdíjának bevezetésével kapcsolatos fejleményekről az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség (T&E) számára. A Közlekedés Kft.-vel egyeztettünk a munkahelyi közlekedési tervek elterjesztésének lehetőségeiről. Az MTVSZ megbízásából szakmai anyagot készített a 2014-2020-as időszakban szükséges budapesti elővárosi közlekedési fejlesztésekről. Részt vettünk a Nemzeti Közlekedési Stratégia Központi Koordinációs Bizottságának ülésén.

Épületfelújítás, energia – Részt vettünk az Épületenergetikai és Épületgazdálkodási Munkacsoport ülésein. Javaslatokat adtunk egy készülő filmsorozathoz a vizuális környezetszennyezés témájában. Az OT Klíma szekciójában vitáztunk a hazai civil szervezetek éghajlatvédelmi lehetőségeiről és a tennivalókról. A Lélegzet Alapítvány segítségünkkel kiállította a Zöld Város Titkai posztereket Gödöllőn a Művelődési Házban. Részt vettünk a VI. és VII. kerület civil szervezeteinek és vállalkozóinak sajtóreggelijén, ahol a Zöld Város posztereket is bemutattuk azzal a céllal, hogy a szervezetek nyári rendezvényein a kiállításnak helyet biztosítsunk. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein. Véleményeztünk Budapest V. kerületi, XI. kerületi településrendezési terveket, és részt vettünk a X. kerületi, VIII. kerületi településrendezési tervek szakhatósági egyeztető tárgyalásain. Véleményeztük a fővárosi főpolgármester-helyettes felé a Budapest X. kerület Kőrösi Csoma Sándor út–Jászberényi út–Maglódi út–Sibrik Miklós út–Mádi utca–Téglavető utca–Dér utca–Harmat utca által határolt terület egyes területegységeire vonatkozó FSZKT módosítást. Javaslatot írtunk Újbuda városközpont közlekedési koncepciójával kapcsolatban a XI. kerületi polgármesternek. Ügyfélként észrevételeket nyújtottunk be a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőséghez a Lágymányosi Tüskecsarnok bővítésére vonatkozó előzetes vizsgálati dokumentációról. Kérést intéztünk a Főpolgármesteri Hivatal városépítési főosztályvezetőjéhez a Partnerségi Egyeztetés Szabályai a településfejlesztési koncepcióról az integrált városfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 314/2012. (XI. 8.) Korm. rendelet alapján lefolytatandó egyeztetésekkel kapcsolatban. Levélben kértünk tájékoztatást a Belváros-Lipótváros Vagyonkezelő Zrt. vezérigazgatójától a Ferenciek tere fakivágásaival kapcsolatban. Tájékoztattuk a dunavarsányi és taksonyi társadalmi szervezeteket a Dunavarsány V. kavicsbánya perének per időpontjáról, és megküldtük nekik a peres iratok másolatát. (Schnier Mária)

Vegyi anyagok – A Négy fal között – egészségesen c. projekt keretében középiskolásoknak tartottunk előadást Eger, Mosonmagyaróvár, Miskolc és Pásztó egy-egy középiskolájában. Elkészült a döntéshozóknak és közintézmények vezetőinek szóló szakmai ajánlásrendszerünk a beltéri légszennyezéssel kapcsolatos kockázatcsökkentési lehetőségekről. Közvélemény-kutatást végeztettünk a beltéri légszennyezéssel kapcsolatos szemléletformáló tevékenységünkről. Kiadtuk a havonta megjelenő vegyi anyag hírlevelet, folyamatosan frissítettük a projekt honlapját (belteri.levego.hu) és Facebook oldalát, amelyeken az anyagaink is elérhetőek. Március 31-én befejeződött a Levegő Munkacsoport Négy fal között – egészségesen projektje, amelyben a környezetvédő szervezet képviselői bemutatták a beltéri levegő minőségét befolyásoló tényezőket, azok jelentős hatásait, illetve a fenntartható életmód kialakításával kapcsolatos egyszerű, gyakorlatias lehetőségeket. (Pál János)

Környezeti Tanácsadó Iroda – A panaszokból kiderült, hogy nem csak a lakosság égeti illegálisan a szemetét, hanem ezt gyakran cégek is megteszik. Így gumis, autójavító, lakatos, asztalos, régiségkereskedő, tömegközlekedési vállalat, hulladék fémkereskedő cég szemétégetéséről jöttek panaszok. Mindegyik esetben elküldtük azt a minta panaszlevelet, mely alapján a hatósághoz fordulhatnak vagy magunk írtunk az illetékes környezetvédelmi felügyelőségnek. Véleményt írtunk a VM-nek a meteorológiai törvény tervezetéről. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett részt vettünk az Aarhus Munkabizottság ülésén. (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő