A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2013 októberében

A Levegő Munkacsoport tevékenysége
2013 októberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Részt vettünk Bécsben a kelet-európai zöld önkormányzati képviselők konferenciáján. Részt vettünk a környezetvédő civil szervezetek és az Európai Bizottság Régiós Főigazgatósága megbeszélésén a 2014-2020-as időszak uniós támogatásáról. Részt vettünk a Green Budget Europe éves konferenciáján és Irányító Bizottsági ülésén Winterthurban (Svájc).(Lukács András)

Közlekedés – A Levegő Munkacsoport várja minden érintett jelzését arról, hogy miként változott a településeken átmenő közúti teherforgalom 2013. július elseje, az elektronikus útdíj bevezetése óta! Tovább szorgalmaztuk az elavult buszok lecserélését (elsősorban nulla emissziós járművekre), több megbeszélésen vettünk részt a témával kapcsolatban.

Részt vettünk egy lakossági fórumon, ahol a 4-es metró Etele téri végállomásával kapcsolatos változásokról volt szó. A fórumot a változások által várhatóan legrosszabbul érintett Őrmezei lakótelepen rendezték. A lakótelepen élőkkel egy évtizede együttműködik a Levegő Munkacsoport, együtt próbálja a változásokat minél elviselhetőbbé tenni. A most bemutatott terv tartalmazza a Budaörsi út teljes átépítését a Sasadi út környezetében és két közúti alagút építését buszok számára. A Levegő Munkacsoport továbbra is a szintbeni kereszteződést szorgalmazza, és az autók településen belüli sebességkorlátozását az M1-M7 bevezető úton legalább onnantól, ahol már lakóépületek vannak, amelyek lakóit zavarja a forgalom zaja.

Vendégünk volt Valenciából Isabel Espinos közlekedési mérnök, aki városi logisztikában és általában foglalkozik a villanyautók hasznosításával. A cég, ahol Valenciában dolgozik, biciklikölcsönzőt is üzemeltet. Elkészített egy rövid áttekintést Budapest közlekedési helyzetéről, különös tekintettel az áruszállításra.

Nem nyilvánosan, hanem egyelőre csak egymás között, de foglalkoztunk Tarlós István budapesti főpolgármester furcsa elképzeléseivel a városi közlekedés irányításáról, arról, hogy a tömegközlekedésnek nem szabad(na) „túlságos” előnyt adni a személygépkocsi-forgalommal szemben a városban.

A Levegő Munkacsoport megbízásából a TÁRKI elkészített egy közvélemény-kutatást arról, mit gondolnak az emberek a buszok levegőszennyezéséről és a tömegközlekedés előnyben részesítéséről. Kiderült belőle, hogy az emberek nagy többsége egyetért az újabb buszsávok létesítésével. (Vargha Márton)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Folytattuk kampányunkat az éghajlatot erősen károsító F-gázok szabályozásának szigorításával kapcsolatban. A témában elkészítettünk egy 1x1,2 méteres posztert a figyelem felkeltésére, amelyet elvittünk a kapcsolódó konferenciákra. Részt vettünk Brüsszelben az F-gáz munkacsoport ülésén és megbeszélést tartottunk a brüsszeli magyar kirendeltségen.

Részt vettünk a Víz Világkonferencia Civil szekciójában, ahol a cianidos technológiák betiltásáért, a Duna Régió közös vízgyűjtő szabályozásért és a régi/új víz-újrahasznosításáért emeltünk szót.

Véleményeztük a Klímatudatosság és Energiahatékonysági Szemléletformálási Cselekvési Tervet, és többször felszólaltunk a 2014-2020-as uniós források felhasználásával kapcsolatban (középület-felújítások, készülékgyártás fejlesztése). Részt vettünk és felszóláaltunk az ELMŰ sajtótájékoztatóján az energiahatékonysággal és az innovatív zöld megoldásokkal kapcsolatban. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – A Budapest V. kerület területén történő fakivágási és parkfelújítási ügyekben szakmai megbeszélést kezdeményeztünk a Szindikátus Egyesülettel és a Védegylet Egyesülettel a Kossuth téri fakivágásokkal kapcsolatos hivatalos szakvéleményről, és kapcsolatot tartottunk az Olimpia park felújítása ügyében a tervezéssel megbízott S-TÉR Kft. tájépítész kertészmérnökeivel. Részt vettünk a Ferenciek tere átépítésének kertészeti tervében 02 sorszámmal jelzett platánfa megmentésével kapcsolatos tanácskozáson az V. kerületi Polgármesteri Hivatal Főépítészi Irodáján a Védegylettel együtt.

Véleményeztük a városfejlesztési főpolgármester-helyettes felé az alábbi területek keretövezet átsorolásait: Budapest XV. kerület 71. számú Budapest–Veresegyház–Vác vasútvonal és környezete, Budapest XIX. kerület, Hofherr Albert utca–Sólyom köz–Gránit köz–168200/2 és 168157/4 hrsz-ú ingatlanok–Áchim András utca–Fadrusz utca–Mészáros Lőrinc utca–Győrffy István tér–Feszty Árpád utca–Ajtósi utca–Katona József utca–Lajosmizsei vasútvonal által határolt terület.

Részt vettünk a József nádor térre tervezett mélygarázs építési engedélye ellen folytatott perünk tárgyalásán a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróságon.

Véleményeztük a XVIII. kerületi polgármester felé a XVIII. kerület Pestszentlőrinc-Pestszentimre Városrendezési és Építési szabályzatának módosítását: 145111/292 (Határ utca –145111/113–145111/139 (Orgonafüzér utca), 145111/146 (Égerfa utca) 145111/144 (Platánliget utca), 145201/1–145111/6–145111/385 (Alacskai út), 156080 (névtelen) helyrajzi számú utak közötti területre vonatkozóan

Javaslatokat nyújtottunk be Újbuda polgármesteréhez a XI. kerület fás szárú növények védelméről szóló rendeletével kapcsolatban, javasolva annak kiegészítését.

Benyújtottuk véleményezésünket az ipari kibocsátásokról szóló 2010/75/EU irányelv átültetésével összefüggő, egyes ipari tevékenységekkel kapcsolatos jogszabályok módosításáról szóló előterjesztésről a Vidékfejlesztési Minisztérium Jogi Főosztályára.

Meghívott előadóként részt vettünk a Normafa törvény vitájában, amit az Ökopolisz Alapítvány szervezett. (Schnier Mária)

Levegőtisztaság-védelem – Folytatódott a koromszennyezést bemutató plakátkiállításunk. A vándorkiállítás Keszthelyen, majd Zalaszabaron volt megtekinthető. Egyeztettünk a Vidékfejlesztési Minisztérium képviselőivel, ahol áttekintettük a PM10 csökkentési kormányprogram állását, és javaslatokat tettünk a következő lépésekre. Előadást tartottunk az ELTE mintegy 50 környezettudományi hallgatójának. Több hírrel is frissítettük a http://tiszta.levego.hu/ honlapot. (Szabó Zoltán)

Környezeti Tanácsadó Iroda – Októberben az évszaknak megfelelően begyulladtak a kiskertekben a „füstgyárak”, avarkupacok ontották magukból a rendkívüli légszennyezést, Környezeti Tanácsadó Irodánknak is sok munkát adva. Ezzel kapcsolatban nagyon sok tanácsot adtunk, több esetben eljárást indítottunk, frissítettük tavalyi cikkünket. A légszennyezés azonban nem csak a kertekből jöhet, a nagybani zöldségpiacon az ott vásárlók az árusok teherautóinak dízel kipufogógázát kénytelenek beszívni. Levélben kértük a piac üzemeltetőjét, hogy hozzon intézkedéseket a szennyezés mérséklésére, melyet rövid időn belül meg is tett. Ezzel rengeteg munkavállaló munkavégzését tettük könnyebbé. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyei és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyei mellett részt vettünk a VM-ben egy légszennyezéssel kapcsolatos megbeszélésen, felkészültünk és részt vettünk a József nádor téri mélygarázzsal kapcsolatos per tárgyalásán, részt vettünk az érdi főépítésszel folytatott háztartási tüzelésről szóló megbeszélésen, előadást tartottunk és tesztet írattunk egy iskolásoknak tartott környezetvédelmi versenyen és levelet fogalmaztunk a Normafa törvénnyel kapcsolatban (Dr. Bendik Gábor)

Hírfigyelő