A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 áprilisában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Országgyűlési és európai parlamenti választások – Folytattuk az egyeztetéseket és egyéb tevékenységeket az országgyűlési képviselőjelöltek kötelezettségvállalásaival kapcsolatban. Tizenöt országgyűlési képviselőjelölt kötelezte el magát jogilag, hogy megválasztása esetén minden tőle telhetőt megtesz a választási ígéreteinek megvalósulása érdekében, és közülük öten tagjai lettek az új országgyűlésnek. Ez történelmi jelentőségű, hiszen hazánkban első alkalommal lehetne majd akár a bíróság előtt is perelni képviselőket, ha az ígéreteikkel ellentétesen cselekednek. Ajánlástervezetet készítettünk az európai parlamenti képviselőjelöltek részére. (Lukács András)

 

 Államháztartás – Folytattunk tevékenységünket az évi 1000 milliárdos áfacsalás és a kapcsolódó korrupció felszámolása érdekében. Részt vettünk és felszólaltunk az EuCham korrupcióellenes konferenciáján. Anyagokat készítettünk az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének a civil szervezetek helyzetéről. Egyeztetést folytattunk Dr. Szabó Marcellel, az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettesével az EU-tagságunk 10 évéről szóló tervezett konferenciáról. Más civil szervezetekkel közösen levelet írtunk Orbán Viktor miniszterelnöknek, a környezetpolitika megerősítését kérve. (Lukács András)

 

 Közlekedés – A Környezet- és Természetvédő Civil Szervezetek 2014. évi Országos Találkozóján (OT) a közlekedési szekcióban megbeszéltük az útdíjfejleményeket és a személyszállítás vonzerejének növelési lehetőségeit. Ennek alapján az OT mindkét témakörben kiadott. Ezekben követeljük a kilométerarányos útdíj kiegészítését a környezetszennyezés ellentételezésével és a személyszállítási törvényben foglaltak érvényesítésével a tömegközlekedés vonzóbbá tételét. Zsüritag delegálásával és környezettudatossági különdíjjal támogattuk az egyetemisták, főiskolások csapatainak meghirdetett Logisztikai Csapatbajnokságot. A Levegő Munkacsoport különdíját az Allogáció csapat kapta, tagjai Borbás Szandra, Erdei Zoltán, Herbert Szabolcs, Lénárt Balázs, Udvari Benjamin és Varga Balázs, a Budapesti Műszaki egyetem hallgatói. Részt vettünk a Brüsszelben az Európai Közlekedési és Környezetvédelmi Szövetség éves közgyűlésén. Előadást tartottunk a dél-budai közlekedési hálózat kialakulásáról és mai problémáiról a A Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Ökoestjén a TIT Bocskai úti épületében. Részt vettünk az új magyar villanybusz bemutatóján. Tablóterveket készítettünk a Vasúttörténeti Park részére. (Vargha Márton)

 

 Levegőtisztaság – Folytattuk az egyeztetéseinket a Vidékfejlesztési Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. Megbeszélést folytattunk a jövő nemzedékekért felelős ombudsmanhelyettessel és munkatársaival.További három helyen rendeztük meg a PM10-szennyezésről szóló plakátkiállításunk és négy előadást tartottunk iskolákban a levegőszennyezésről. (Madarassy Judit)

 

 Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Befejeződött az F-gázok kiváltása érdekében folytatott kampány. Zárásként az OT-n függesztettünk ki posztereket.  Egyeztetést tartottunk zöld szervezetek képviselőivel a hulladékégetésről. Véglegesítettük a FŐTÁV megbízásából készült tanulmányt a hulladékégetésről. Részt vettünk a Construma építőipari szakvásár szigeteléssel kapcsolatos rendezvényén. Részt vettünk a német Energiewende-ről (energiafordulat) rendezett előadáson, amelyet az Ökoinstitut Berlin és az Energiaklub rendezett. Részt vettünk a BME Energetikai Szakkollégium vízlépcsők jövőjéről tartott rendezvényén. (Beliczay Erzsébet)

 

 Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Véleményezéseket nyújtottunk be Budapest XIII. kerületi, XI. kerületi, XXI. kerületi és budaörsi szabályozási tervekkel kapcsolatban a kerületi polgármesterek, illetve főépítészek felé, és állásfoglalást nyújtottunk be X. kerületi szabályozási terv szakhatósági egyeztető tárgyalására.

 

A Dagály strandfürdő területén megvalósítandó FINA 2021. évi Vízilabda-, Műugró-, Műúszó- és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges létesítmény-fejlesztéssel kapcsolatban a Fővárosi Településszerkezeti Terv és Fővárosi Szabályozási Keretterv módosítását is véleményeztük a partnerségi egyeztetés szabályai szerint.

 

 Részt vettünk: szabályozási terv szakhatósági egyeztető tárgyalásán a Budapest XI. kerületi Főépítészi Irodán, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség által az 1-es villamos Kelenföldi pályaudvarig tartó továbbvezetéséről tartott közmeghallgatáson, a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztálya által rendezett tanácskozáson Budapest fejlesztési programjával kapcsolatban.

 

 A József nádor téri mélygarázs építési engedélye ellen folytatott perünkben hozott ítélettel kapcsolatban felülvizsgálati kérelmet nyújtottunk be a Kúriához mint Felülvizsgálati Bírósághoz az érintett lakossággal közösen.

 

Eljártunk a XI. kerületi Környezetvédelmi Osztálynál a 4-es metró miatt a kerületben kivágott fákra vonatkozó adatokkal kapcsolatban, megtekintettük és megvitattuk a Bocskai út felújítási terveit a Budapesti Közlekedési Központban, a budaörsi lakosság kérésére tárgyaltunk a Budaörsi Polgármesteri Hivatal Környezetvédelmi Osztályán a Baross utca és Ifjúság utca közötti zöldfelületek felújítási terveiről. (Schnier Mária)

 

 Környezeti Tanácsadó Iroda – Két határon túli kérdés, panasz is érkezett. Több érdeklődő Erdélyből a sepsiszentgyörgyi Szent György Napok zárásaként megrendezendő tűzijáték környezeti hatásait szerette volna megismerni. A rendező által rendelkezésre álló adatok alapján egyes nehézfémek szennyezését kizártuk, azonban a szállópor és más veszélyes szennyezők minden tűzijáték velejárói. A másik panasz a Felvidékről, a határtól mindössze néhány száz méterre lévő Tornai Cementgyár hulladék-együttégetésének veszélyeit szerette volna átlátni és az ellene való fellépés lehetőségeit megismerni. Javasoltuk, hogy a környező településeket vegye rá egy viszonylag olcsó, de a szennyezés mértékét jól jellemző immissziós mérés elvégzésére. (Lenkei Péter)

 

 Jogi ügyek –  A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Beadványt fogalmaztunk az ombudsmannak a Városliget projekt kapcsán. Segítettünk egy tagszervezetünk változásbejegyzési kérelmének elkészítésében. (Bendik Gábor)

 

 Civil szféra, „Merjünk változtatni!” – A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott projekt keretében folytatódott a segítségnyújtás a csatlakozott szervezeteknek: alapszabály-módosításokhoz tanácsadás, demonstráció szervezésében közreműködés. Április 12-én sikeresen lebonyolítottuk a negyedik és egyben a stratégiaalkotás témájában az utolsó képzést. Április 15-én az NCTA makroprojekt nyerteseinek találkozója volt, az eddigi eredmények kerültek bemutatásra, esetleges problémákat és azok megoldási lehetőségeit beszéltük át. Az ún. menedzseri önkéntes program nyomon követése folyamatos: a szervezetek találkozóiról gyűjtünk információt, ahol közösen folytatják a stratégiájuk elkészítését. (Horváth Zsolt, Papp Zsuzsanna, Szegő Judit)

Hírfigyelő