A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 februárjában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 februárjában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Tovább dolgoztunk az évi 1000 milliárdos áfacsalásos ügyön (egyeztetések, levelezések, tüntetésstb.). Részt vettünk az Európai Zöld Költségvetés telefonkonferenciáján. Öt cikket írtunk a Green Budget Newsba. Részt vettünk a Paks bővítése elleni tevékenységekben, így a február 1-jei tüntetésen is. Egyeztetéseket folytattunk a Greenpeace-szel, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel, a Magyar Természetvédők Szövetségével és a Védegylettel arról, milyen környezetvédelmi elvárásokat fogalmazzunk meg az országgyűlési képviselőjelöltek felé. (Lukács András)

 

Közlekedés – Folytattuk az 4-es metró megnyitása utáni tömegközlekedési szolgáltatásokkal és közlekedési változásokkal kapcsolatos elemzéseket. Elkészítettük javaslatainkat a 4-es metró átadása utáni felszíni tömegközlekedésre, elküldtük a BKK-nak és sajtóközleményt adtunk ki. A kérdésről egyeztettünk Somodi Lászlóval, a Budapesti Közlekedési Központ vezérigazgató-helyettesével. Az Őrmezei lakótelep aktív lakóival közösen állásfoglalást készítettünk annak érdekében, hogy a “kelenföldi multimodális csomópont” minél olcsóbb és minél környezetbarátabb legyen.

Előadást tartottunk az útdíj és az úthálózat fenntartásának kapcsolatáról a Táncsics Mihály Alapítvány konferenciáján. Az előadás szerkesztett formában elérhető a levego.hu honlapon. A kérdés azért fontos, mert paradigmaváltás, az úthasználatnak a fenntartás költségeivel való közvetlen összekapcsolása nélkül, finanszírozás hiányában rohamosan mennek tönkre Magyarország útjai.

Megbeszélést folytattunk a BKV-val a buszok légszennyezésének csökkentési lehetőségeiről. Levelet írtunk a BKV-nak, javasolva a midibusz-tender olyan módosítását, amely komolyabb mértékben részesítené előnyben a leginkább környezetbarát buszok beszerzését. Levelet írtunk Szeged polgármesterének és több képviselőjének a városi buszok környezetbarátra cserélése érdekében.Előadást tartottunk a közlekedés és a környezetvédelem összefüggéseiről a Közép-Európai Egyetemen. (Vargha Márton)

 

Levegőtisztaság – Részt vettünk a Pozsonyban megrendezett “Tiszta levegőt a városokban” ("Clean air for cities") nemzetközi konferencián. Folytattuk az egyeztetéseinket a Vidékfejlesztési Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. Folytattuk a PM10-szennyezésről szóló plakátkiállításunk szervezését és iskolai előadásokat tartottunk a témában. (Madarassy Judit)

 

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Folytattuk kampányunkat az éghajlatot erősen károsító F-gázok kapcsán. A FUGA rádióban beszélgettünk a Dr. Pongrácz Rita egyetemi adjunktussal az éghajlatváltozáshoz alkalmazkodás lehetőségeiről. Anyagokat gyűjtöttünk a távfűtés és hulladékenergia kérdéséről készülő tanulmányhoz. Kérdőíves felmérést készítettünk a zöld szervezetek és a lakosság hulladékégetéssel kapcsolatos véleményéről. Részt vettünk a FŐTÁV hőközpont rekonstrukciókat bemutató sajtótájékoztatóján.Részt vettünk a Paks bővítéséről szólókonferencián az MTA-n. (Beliczay Erzsébet)

 

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Véleményezéseket nyújtottunk be X. kerületi és XV. kerületi településrendezési tervekkel kapcsolatban a X. kerületi polgármesterhez, illetve a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal főépítészéhez. Megküldtük véleményezésünket a Főváros új Településszerkezeti Tervéről és az új Fővárosi Rendezési Szabályzatról a Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának osztályvezetője felé.

Az érintett lakossággal együtt részt vettünk a József nádor téri mélygarázs építési engedélye ellen indított perünk ítélethozatalát közlő tárgyaláson. A bíróság a keresetünket elutasította.

Levelet intéztünk dr. Németh Zoltánhoz, a Budapest Környéki Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Közigazgatási Szakágának elnökéhez, és kértük intézkedését a „Dunavarsány V. – kavics” védnevű bánya létesítésére vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban a Lasselsberger Hungária Kft. által az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség 14/6618-19/2011. számú határozata ellen benyújtott kereset alapján folytatott 6.K.26.593/2 számú perben hozott Ítélet közzétételének érdekében.

A Kiskunlacháza XII. védnevű kavicsbánya közmeghallgatásán kinyilvánított véleményükkel való egyetértésünk okán felvettük a kapcsolatot Kiskunlacháza gazdáival, és felajánlottuk segítségünket a termőföldért való küzdelmükben.(Schnier Mária)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – Több fakivágással kapcsolatos ügyben is tanácsot kértek tőlünk. Egyre többen választanak úgy lakóhelyet, hogy a környezet állapota, légszennyezettség is érdekli őket. Ilyen ügyekben is tud segíteni Környezeti Tanácsadó Irodánk. Régészeti értékek károsítása miatt érkezett bejelentés a szentendrei Kő-hegyről, a turistaház felújítása nyomán ástak engedély nélkül gödröket a védett régészeti területen. Az örökségvédelmi hivatal segítségét kértük az ügyben.(Lenkei Péter)

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit intéztük. Részt vettünk az EEB elnökségi ülésén Brüsszelben. Tervezetet készítettünk a Levegő Munkacsoport szervezeti és működési szabályaira. Részt vettünk a K-Monitor munkatársával folytatott megbeszélésen. Részt vettünk a környezetvédő civil suzervezetekkel folytatott megbeszélésen a képviselőjelölteknek megfogalmazott zöld 12 ponttal kapcsolaban. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő