A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 márciusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 márciusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Megbeszélésen vettünk részt az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletén az országspecifikus ajánlásokkal kapcsolatban, majd véglegesítettük a Levegő Munkacsoport ezzel kapcsolatos javaslatait. Újabb sikeressajtótájékoztatóttartottunk a NAV-botránnyal kapcsolatban, ahol a NAV volt főosztályvezetője megerősítette Horváth András állításait és újabb tényeket ismertetett a közvéleménnyel.(Lukács András)

Közlekedés – Részt vettünk és felszólaltunk a Magyar Logisztikai Társaság klubnapján, ahol Vitézy Dávid, a Budapesti Közlekedési Központ és Bolla Tibor, a BKV vezérigazgatója tartott előadást a budapesti tömegközlekedés elmúlt négy évéről. VItézy Dávid azt ígérte, hogy az Etele úton mindent megtesznek a középső fasor megtartásáért az 1-es villamos építésekor. A Levegő Munkacsoport bejelentkezett ügyfélként az 1-es villamos Fehérvári út és Kelenföldi pályaudvar közötti meghosszabbításával kapcsolatos környezetvédelmi eljárásba a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Természetvédelmi Felügyelőség igazgatójához intézett levélben.

Folytattuk az egyeztetéseket és tervezéseket az Őrmezői lakótelepen arról, hogyan kerülhetnénk ki legjobban az M4 metróvonal megnyitásával kapcsolatos felszíni útépítésekből és tömegközlekedési átrendezésekből.

Levelet írtunk Finta Sándor budapesti főépítésznek és dr. Szeneczey Balázs városfejlesztési főpolgármester-helyettesnek, a behajtási díj bevezetését tartalmazó pont törlését kérve a fővárosi településfejlesztési programból, mivel az ott leírtaknál sokkal előnyösebb módon is be lehet vezetni a dugódíjat.

Részt vettünk a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság szervezésében a FUTÁR bemutatóján a Budapesti Közlekedési Központban. (Vargha Márton)

Levegőtisztaság –Folytattuk az egyeztetéseinket a Vidékfejlesztési Minisztériummal a kormány PM10-csökkentési programjának végrehajtásáról. További helyeken rendeztük meg a PM10-szennyezésről szóló plakátkiállításunk. Összesen 7 előadást tartottunk 18. kerületi általános iskolákban a levegőszennyezésről. Megbeszélést folytattunk a Nemzeti Környezetügyi Intézet (NeKI) munkatársával a légszennyezésről.Már működik a kormány fűtési tanácsokat nyújtó újhonlapja, amelynek elkészítésében a Levegő Munkacsoport is közreműködött. (Madarassy Judit)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Folytattuk kampányunkat az éghajlatot erősen károsító F-gázok kapcsán (poszterek, honlaphírek, egyeztetés az Országos Meteorológiai Szolgálattal, részvétel a RENEXPO-n és a KLENEN innovációs konferencián, együttműködési megállapodást írtunk alá a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Energetikai Szakkollégiumával). Anyagokat gyűjtöttünk a távfűtés és a hulladékégetés összefüggéséről készülő tanulmányhoz, és egyeztettünk a témában zöld szervezetek képviselőivel. Részt vettünk a FŐTÁV hőközpont rekonstrukciókat bemutató sajtótájékoztatóján. Előadást tartottunk a Kecskeméti Termostar Hőszolgáltató Kft. rendezvényen. Részt vettünk egy épületfelújítási továbbképzésen. Részt vettünk egy szlovák-magyar faipari együttműködési konferencián Egerszalókon. Véleményt írtunk az EU klíma- és energiapolitikájával kapcsolatos magyar állásponthoz. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület-védelem, földvédelem – Véleményezéseket nyújtottunk be X. kerületi, XI. kerületi és XV. kerületi szabályozási tervekről a kerületi főépítészekhez, illetve polgármesterekhez. Szabályozási tervvel kapcsolatos szakhatósági egyeztető tárgyaláson vettünk részt Budaörsön, a XII. kerületi Önkormányzatnál pedig a Normafa játszótérrel kapcsolatban összehívott civil egyeztető tárgyaláson. A Budapesti Főpolgármesteri Hivatal Városépítési Főosztályának meghívására részt vettünk Budapest Integrált Településfejlesztési Stratégiájának megvitatásán a FUGA Építész Központban, valamint Fővárosi Önkormányzat által 2014-2020 között megvalósítandó projektekről civil szervezetek számára rendezett megbeszélésen. A felújított Olimpia park átadásával kapcsolatban gratuláló levelet intéztünk az V. kerületi polgármesterhez, kérve a park keretövezeti átsorolását és a kerületi építési szabályzat módosítását is, továbbá ez ügyben az illetékes kerületi bizottsági elnökhöz is írtunk, a városfejlesztési főpolgármester-helyettestől pedig kértük a közkert keretövezetbe való átsorolás Fővárosi Közgyűlés által történő jóváhagyását. Levelet intéztünk a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi Felügyelőség igazgatójához a Kiskunlacháza XII. bánya bővítési szándékával kapcsolatos ellenérveit kiegészítve a közmeghallgatáson elhangzottakkal. (Schnier Mária)

Környezeti Tanácsadó Iroda – Több kérdés is érkezett épületszigeteléssel kapcsolatban a hónap során tanácsadó irodánkhoz. Irodavezetőnk épületszigetelés és épületenergetika tanfolyamon sajátította el az erre vonatkozó szaktudást, így szívesen segít ilyen kérdésekben is. Sepsiszentgyörgyi lakosok a közeljövőben megrendezendő tűzijáték mérgező hatásától féltek. Korábban sokat foglalkoztunk a témával, így most is tudtunk segíteni. Áttanulmányoztuk az önkormányzattól beszerzett dokumentációt, és megállapítottuk, hogy viszonylag korszerűnek mondható, durva nehézfémeket, ólmot és kadmiumot mellőző tűzijáték színesíti az erdélyi város egét.Természetesen ebben a hónapban is az illegális hulladékégetések vitték el a pálmát,sok ilyen panasz érkezett hozzánk.(Lenkei Péter)

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a Környezeti Tanácsadó Iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Egyeztettünk egy civil aktivistával, aki a Városliget projekt ellen tiltakozik. Szemináriumi órát tartottunk a környezetvédelmi jog gyakorlati megvalósulásáról a Pázmány Péter Egyetem jogi karán. Honlaphírt fogalmaztunk a Tiszta Levegőt Európába projekt jogi honlapjáról.(Bendik Gábor)

Országgyűlési választások – Sok munkát végeztünk annak érdekében, hogy az országgyűlési képviselők számon kérhetőek legyenek. A zöld szervezetek 12 pontját üdvözölte az LMP, a Párbeszéd Magyarországért és az MSZP is. A PM, majd az LMP társelnökei meghívására egyeztetést folytattunk velük a témáról, valamint a képviselőjelöltek jogilag számon kérhető kötelezettségvállalásának lehetőségéről.(Lukács András, Bendik Gábor)

Hírfigyelő