A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 szeptemberében

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2014 szeptemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

Önkormányzati választások – Szakértők széles körű bevonásával elkészítettük az Ajánlások Budapestért – Mit várunk az önkormányzatoktól 2014 és 2019 között című anyagot, amely 229 pontban foglalta össze a Levegő Munkacsoport ajánlásait a fővárosi jelöltek részére. A Tour de Voks 2014 kerékpáros felvonulás keretében egy levél kíséretében személyesen adtuk át a kiadványt öt főpolgármester-jelöltnek, Tarlós István részére pedig a Városházán hagytunk egy példányt. (Beliczay Erzsébet, Lukács András)

Államháztartás – Részt vettünk Nyíregyházán az 52. Közgazdász-vándorgyűlésen és előadást tartottunk a Logisztika Szekcióban, amelynek eredményei röviden ismertetésre kerültek a záró plenáris ülésen. Részt vettünk az Európai Zöld Költségvetés (Green Budget Europe) telefonkonferenciáján. Az Ökotárs Alapítvánnyal közös sajtóbeszélgetést tartottunk a civil szervezetek helyzetéről és az uniós támogatásokról a külföldi újságírók magyarországi szervezete (HIPA) tagjainak.  (Lukács András)

Közlekedés – Kitelepültünk szeptember 20-án és 21-én az Andrássy útra, hogy az Európai Mobilitási Hét és az autómentes nap alkalmából a gépjármű-forgalom elől lezárt úton találkozzunk az érdeklődő budapestiekkel, beszélgessünk velük, felhívjuk a figyelmüket arra, mi mindent tehetnek ők maguk a tiszta levegőért. Folytattuk munkánkat annak érdekében, hogy minél előbb kerüljenek forgalomba Budapesten és aztán másutt is villanyautóbuszok; részt vettünk az evopro új villany- és hibrid buszának bemutatóján. Véleményeztük a budapesti közlekedésfejlesztés stratégiájának legújabb készülő változatát, a Balázs Mór-tervet.  Egyeztettünk a budapesti city logisztikai koncepció készítőivel.  (Vargha Márton)

Éghajlatvédelem, energia, épületfelújítás – Cikkeket, állásfoglalást írtunk a Városliget beépítésének abszurditásáról. Foglalkoztunk a fővárosi távfűtés kiterjesztésének esélyeivel a Városliget körzetében. Egyeztettünk a belső kerületekben fűtés következtében keletkező légszennyezés mérése ügyében. Részt vettünk a KÖVET energetikai ülésén, ahol a közművek mérésszabályozásának fejlesztéséről volt szó. Ellátogattunk a SYMA csarnokban tartott Urbania21 szakkiállításra a korszerű szabályozások (SMART megoldások) megismerése érdekében. Nyilatkoztunk a sajtónak az „okos” és az „intelligens” városok témában.  Részt vettünk az Action 2020-ról szóló, vagyis az üzleti világ fenntarthatósági törekvéseivel kapcsolatos konferencián. Ismertetőt írtunk a szept. 23-i New York-i ENSZ klímacsúccsal kapcsolatban. Részt vettünk az Európa Pontban az energiaárak alakításával kapcsolatos nemzetközi műhelybeszélgetésen. Részt vettünk az Antall József Alapítvány által rendezett SUSCO fenntarthatósági konferencián a Millenárison, ahol hazai környezetvédelmi megoldásokat mutattak be kutatók, fejlesztést támogató intézmények és vállalkozások. Egyeztettünk az Azbesztmentesítők Szövetségével a lőrinci (selypi) azbesztszennyezés ügyében. Folytattuk a levelezést a szelíd szennyvízkezelési eljárásokról. (Beliczay Erzsébet)

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Bejelentkeztünk ügyfélként az 1-es villamos Etele úti továbbvezetésének fakivágás engedélyezési eljárásába az eljáró hatóságként kijelölt józsefvárosi jegyzőnél.
Tértivevényes levélben kértük a Budapesti Közlekedési Központot, hogy elektronikusan juttassa el számunkra azokat a tanulmányokat, melyek alátámasztják, hogy az 1-es villamos Etele úton történő továbbvezetését csak fakivágással lehet megoldani.
Véleményeztük a „Bugyi IX.  homok, kavics” védnevű bánya engedélyének módosítási kérelmével kapcsolatos környezetvédelmi teljesítményértékelést a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség felé.
Részt vettünk szeptember 15-én a Mezőgazdasági Könyvtárban tartott GreenInfranet projekttel kapcsolatos konferencián.
Részt vettünk szeptember 17-én a XIII. kerületi József Attila Művelődési Központban tartott, OrientGate projekttel kapcsolatos konferencián. (Schnier Mária)

Levegőtisztaság-védelem – A PM10-szennyezés csökkentési lehetőségeiről szóló vándorkiállításunk a dévaványai József Attila Művelődési Házban és Lábatlanban az Arany János Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában volt látható. A kiállítást elvittük a budapesti autómentes hétvégére is az Andrássy útra és a szentendrei Duna korzóra az Európai Mobilitási Hét keretében.
Az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) és tagszervezetei – köztük a Levegő Munkacsoport – egy videóval kérte az Európai Parlament képviselőit arra, hogy a levegőminőség javítása, vagyis a szigorú kibocsátási határértékek mellett voksoljanak a nemzeti kibocsátási határértékekről szóló és a közepes méretű tüzelőberendezések kibocsátásait korlátozó irányelveket érintő szavazások során.
Egyeztetést folytattunk a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyi Főosztályán légszennyezéssel kapcsolatban.
Meglátogattuk Kecelen a Pintér Műveket, ahol a PM10- és CO2-kibocsátáscsökkentési, valamint hulladékfeldolgozási fejlesztésekkel ismerkedtünk.
(Madarassy Judit)

Környezeti Tanácsadó Iroda – Egy sertéstelep rendkívül zavaró bűzével kapcsolatban keresték tanácsadó irodánkat szeptemberben. Ilyen esetekben számos jogi lehetőség áll rendelkezésre, a birtokvédelemtől a levegőtisztaság-védelmi eljárásig. Egy sziklamászó csapat a hazai mászófalakon bevezetett időszakos és állandó korlátozásokat sérelmezte. Természetvédelmi mérnök kollégánk átnézte a hosszú listát, és megállapította, hogy a korlátozások indokoltak, legfeljebb egy-két egyedi esetben lehet igaza a mászóknak, a korlátozás a természeti értékek védelme érdekében a legtöbbször indokolt. (Lenkei Péter)

Jogi ügyek - A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Megbeszélésen vettünk részt a selypi azbesztgyár hatásai ellen tiltakozók jogi képviselőjével. A szentendrei autómentes napon pedig gyerekfoglalkozásokat tartottunk. Segítettünk egy tagszervezet közhasznú jogállásával kapcsolatos bírósági hiánypótlásának elkészítésében. (Bendik Gábor)

Hírfigyelő