A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 decemberében

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 decemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Az Európai Zöld Költségvetés Szövetség keretében javaslatokat készítettünk az Európai Bizottság 2016. évi országspecifikus jelentéséhez. (Lukács András)

 

Közlekedés – 2015 decemberében a környezetvédelmi ügyekért felelős miniszterek tanácskozására (Európai Tanács) és az Európai Parlament (EP) Környezetvédelmi Bizottságára összpontosítottunk, ott próbáltuk befolyásolni a magyar tag (Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter) és az EP bizottsági magyar tagjainak véleményét (ld. itt és itt). A téma az volt, hogy mikortól és mekkora szigorúsággal vezessék be az új gépkocsitípusok engedélyezési eljárásában a levegőszennyezés valós körülmények közötti tesztelését (RDE: Real Driving Emission). Az EP bizottsága elsöprő fölénnyel támogatta a szigorú szabályozást – gyors bevezetés, kevés engedmény az autógyáraknak –, de sajnos a miniszterek nem osztották egészen ezt a véleményt. A meccs még nem dőlt el, de félő, hogy a végén még évekig tömegével adhatnak el olyan gépjárműveket a gyárak Euro 6 címkével, amelyek még az Euro 5 előírásokat sem teljesítik. Legalábbis ami a nitrogénoxid-kibocsátást illeti. (A nitrogénoxidok évente mintegy 75 millió európai polgár idő előtti halálát okozzák.)

Üdvözöltük a kormány döntését, hogy 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt elektromos buszok beszerzéséhez a BKV-nak. Ezt a saját sikerünknek is tekintjük, hiszen évek óta aktívan részt veszünk az elektromos buszok népszerűsítésében. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésein.

Levelet intéztünk a Testnevelési Egyetem rektorához a Csörsz utcai sporttelep és park ügyében. A levelet másolatban megküldtük a XII. kerületi polgármesterhez, és a hivatal főépítészi irodájához.

Állásfoglalást írtunk a Budaörs egyes területeire vonatkozó helyi építési szabályzatról szóló 24/2014. (IX.29.) ÖKT sz. rendelet módosítása Kőhegy területét érintően véleményeltérő egyeztetésre a budaörsi polgármester részére.

A XIV. kerületi alpolgármester felkérésére megküldtük véleményezésünket Zugló egyes környezetvédelmi tárgyú rendeleteinek felülvizsgálatáról.

Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat éves közmeghallgatásán.

Kapcsolatot tartottunk Dunavarsány környezetvédő szervezeteivel és önkormányzatával, valamint a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályával a „Bugyi IX. homok, kavics” védnevű bánya környezetvédelmi engedélyének meghosszabbítási kérelme miatt.

Részt vettünk a Magyar Építőművészek Szövetsége tanácskozásán a Városligetről.

Egyeztetést folytattunk Sidó Szabolccsal, a Fővárosi Önkormányzat városigazgatójával arról, hogyan lehetne kidolgozni és alkalmazni Budapest élhetőségi indikátorait. (Schnier Mária)

 

Levegőtisztaság-védelem –Levélben kértük Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert, hogy az uniós környezetvédelmi miniszterek decemberi ülésén a légszennyező anyagok kibocsátásáról szóló uniós irányelv jelentős szigorítását támogassa a magyar kormány.

Levelet írtunk a jövő nemzedékek ombudsman-helyettesének, egy közös légszennyezési rendezvényt javasolva.

Részt vettünk az „Energiaszegénység az Európai Unióban” című szemináriumon, amelyet Meszerics Tamás, az Európai Parlament képviselője rendezett Budapesten. (A szeminárium része volt annak a folyamatnak, amelynek a végén egy jelentés készül az EP részére.) Arra hívtuk fel a figyelmet, hogy a szegénység jelentős mértékben hozzájárul a levegő szennyezéséhez, különösen a hulladékok és lignit elégetése a háztartásokban.

Egyeztetést folytattunk a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségével a lakossági fűtés okozta légszennyezés csökkentése érdekében történő lehetséges együttműködésről.

A Párizsi Klímacsúcs után az Energiaklub, a Greenpeace, a Levegő Munkacsoport, a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Védegylet és a WWF közös nyilatkozatban hívta fel Magyarország éghajlatvédelmi feladataira a figyelmet. (Madarassy Judit)

 

Környezeti Tanácsadó Iroda – Az időjárás ugyan enyhe volt decemberben, de ennek ellenére több panasz érkezett a Környezeti Tanácsadó Irodánkhoz illegális hulladékégetésekkel kapcsolatban. Öt BKV busz kormolása szűnt meg segítségünkkel: a hozzánk érkező panaszokat továbbítottuk a BKV illetékeseknek, a járműveken különféle szerelési munkák orvosolták a kormolást, egy esetben például a motorcsere. (Lenkei Péter)

 

Jogi tevékenység – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. Részt vettünk az Európai Ombudsman budapesti látogatása alkalmával tartott megbeszélésen. Levelet fogalmaztunk a jövő nemzedékek ombudsman-helyettesének a civil szervezetek ügyféli jogállásának problémáival kapcsolatban. Fellebbezést adtunk be a kamionforgalom miatt pert indító tokaji lakos ügyében az elsőfokú ítélettel szemben. (Dr. Bendik Gábor)

 

Civil szféra, „Merjünk változtatni!” – A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott projekt keretében folytatódott a segítségnyújtás a csatlakozott szervezeteknek: alapszabály módosítással és közhasznúsági jelentéssel kapcsolatos hiánypótlási tanácsadás, stratégia készítésében közreműködés. December 1-jén megtartottuk azt a találkozót, melyen minden eddigi képzésünkről, az önkéntes programról, ezek továbbfejlesztéséről beszéltünk, egyeztettünk a bevont szervezetek képviselőivel. (Horváth Zsolt, Papp Zsuzsanna, Szegő Judit)

Hírfigyelő