A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 júliusában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2015 júliusában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőtisztaság-védelem – Berlinben részt vettünk a LIFE „Tiszta levegőt Európában!” projekt zárókonferenciáján, majd ezen projekt és a „Korommentes levegőt az éghajlatért!” projekt munkamegbeszélésén, valamint a légszennyezés elleni jogi fellépés lehetőségeiről szóló tanácskozáson.

Az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának magyar tagjait levélben kértük arra, hogy a légszennyezést csökkentő szabályozáscsomag szigorítása mellett tegye le voksát. A Bizottság a szavazáson a környezetvédő civil szervezetek javaslatainak megfelelő döntéseket hozott.

Ismét találkoztunk a Földművelésügyi Minisztérium Környezetmegőrzési Főosztályának munkatársaival, és megvitattuk velük a PM10 kibocsátáscsökkentési program végrehajtásának aktuális kérdéseit.

Megbeszélést folytattunk a BKV illetékeseivel a buszok környezetszennyezésének csökkentési lehetőségeiről (jobb karbantartás, az üzemanyag-fogyasztás csökkentésére irányuló járművezetési stílus kialakítása, részecskeszűrő felszerelése).

A Földművelésügyi Minisztériumtól tájékoztatást kértünk a szúnyoggyérítés környezeti hatásairól.

Levelet intéztünk az országos tisztifőorvoshoz, kérve, hogy a hőségriadó alkalmával a lakosság számára közzétett üzenetet egészítse ki a dohányzás és a személygépjármű korlátozására vonatkozó javaslattal és annak indoklásával. (Madarassy Judit, Lukács András, Lenkei Péter)

 

Közlekedés – Folytattuk a fölkészülést a szeptemberi autómentes napra. Feltett szándékunk, hogy a korábbi éveknél változatosabb programmal várjuk az irántunk érdeklődőket. Önkéntes résztvevőket is szívesen látunk a programokhoz.

Kurcz Linda, a Pioneers in Progress gyakornoka a Levegő Munkacsoport segítségével összeállított egy anyagot a különféle közautó-rendszerekről.

A Lánchíd Rádió fölkérésére egy műsorukban megemlékeztünk a két éves – három éve indult – országúti útdíjszedésről. (Vargha Márton, Lukács András)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, termőföld védelem –Véleményeztünk XI. kerületi, és X. kerületi településrendezési terveket a kerületi főépítészek felkérése alapján. Részt vettünk a Gazdagréti lakótelep szabályozási tervének módosításával kapcsolatos szakhatósági egyeztető tárgyaláson a XI. kerületi Főépítészi Irodán.

Levelet intéztünk dr. Fürjes Balázs kormánybiztoshoz a FINA 2017. évi Úszó-, Vízilabda-, Műugró-, Műúszó és Nyíltvízi Világbajnokság megrendezéséhez szükséges létesítmény környezetének fásítására vonatkozó javaslat tárgyában. (Szerintünk az összesen legalább két kilométer hosszúságú, mindkét oldalon fasoros sétányok előnevelt fáinak és ültetésének költsége hozzávetőlegesen kompenzálná az úszópalota helyszükséglete miatt kivágott idős fák komplex faérték meghatározás szerinti értékét.) Megbeszélést folytatottunk a XIII. kerületi Polgármesteri Hivatal Építéshatósági Osztályán a vízi világbajnokságra a Dagály Fürdő északi részén épülő épület környékének fásítási feltételeiről.

Eljuttattuk ügyféli véleményezésünket a „Majosháza III. homok, kavics” védnevű bánya környezetvédelmi engedélyének meghosszabbításával kapcsolatos eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához.

Eljuttattuk ügyféli véleményezésünket a „Délegyháza XVII.- kavics” védnevű bányatelek területén folytatni kívánt tevékenységről a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához. Felkérés alapján véleményeztük Alsónémedi Helyi Építési Szabályzatáról készített környezetvédelmi felülvizsgálatot a Nagyközség polgármestere felé. Levelet intézzünk Alsónémedi polgármesteréhez a Helyi Építési szabályzat társadalmi véleményeztetésével kapcsolatban. (Schnier Mária)

 

Merjünk változtatni!” – A Norvég Civil Támogatási Alap (NCTA) által támogatott projekt keretében folytatódott a segítségnyújtás a csatlakozott szervezeteknek: bírósági hiánypótlási eljárásokban, stratégiakészítésben, bevallással és adminisztrációval kapcsolatos kérdésekben, új szervezeti formára való áttérésben és vállalkozás indításában. Megkezdtük szeptemberi nagyrendezvényünk tervezését, illetve fölkészültünk az augusztus eleji képzési napra, melynek témája a megbeszélés, a motiválás, az értékelés és az önkéntesek munkájának szervezése, menedzselése. Menedzseri önkéntes programelemünk keretében megkezdődött a marketing-kommunikációban járatos önkéntesek szervezése. (Horváth Zsolt, Papp Zsuzsanna, Szegő Judit)

 

Hírfigyelő