A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2016 áprilisában

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2016 áprilisában

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Államháztartás – Egyeztetéseket folytattunk a „Civilek a költségvetésről” projekt keretében.(Lukács András)

 

Közlekedés – Áprilisban folytattuk felvilágosító kampányunkat arról, mennyire fontos volna új alapokra helyezni a gépkocsik kibocsátása ellenőrzését az Európai Unióban, és azon belül Magyarországon is. A Környezetvédők és Természetvédők XXVI. Országos Találkozóján (OT) ennek szellemében szerveztük egy beszélgetést arról, hogyan egyeztethető össze az autózás és a környezetvédelem. Az OT egy állásfoglalást is elfogadott arról, hogy ki kell építeni az autók kibocsátásának (levegőmérgezési szintjének) menet közben történő elemzésének, ellenőrzésének rendszerét. Meghívott szakértőkként részt vettünk a Magyar Közdasági Társaság Logisztikai Szakosztályának elnökségi ülésén. Megbeszélést folytattunk Szűcs Lajossal, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató ZRt. ügyviteli igazgatójával az elektronikus útdíjrendszer tapasztalatairól, kiterjesztésének lehetőségeiről (egyebek mellett a fővárosi dugódíjnál). Megbeszélést folytattunk Mudri Györggyel, európai parlamenti szakértőjeként segíti a képviselő munkáját a gépjárműiparban alkalmazott kibocsátásméréssel foglalkozó vizsgálóbizottságban is (EMIS). Részt vettünk az elektromos két- és háromkerekűek elterjesztéséről szóló egyeztetésen a Jedlik Ányos Klaszternél. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldfelület védelem, földvédelem – Véleményezést nyújtottunk be a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához a „Kiskunlacháza XVI. Kavics” védnevű bánya művelésére vonatkozó hatásvizsgálati eljárásban a 2016. áprilisban közzétett új eljárással kapcsolatban.

A Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályának Ügyfélszolgálatán átvettük a Nagymező utcai mélygarázs előzetes vizsgálati dokumentációját abból a célból, hogy azt az érintett ingatlantulajdonos lakosság megismerhesse.

Előzetes észrevételt küldtünk a Budapest XIII. kerületi Önkormányzat Integrált Településfejlesztési Stratégiájával kapcsolatban a kerületi főépítésznek.

Részt vettünk Budaörs Város Integrált Településfejlesztési Stratégiájával kapcsolatos rendezvényen a Budaörsi Polgármesteri Hivatalban.

Fellebbezést nyújtottunk be a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához a Budapest XIII. kerület Róbert Károly körút–Váci út–Árboc utca által határolt 25801/1 hrsz. alatti ingatlanon létesítendő irodaház-komplexumra vonatkozó előzetes vizsgálati eljárásban a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya PE/KTF/3363-36/2016. ügyszámú határozata ellen.

Benyújtottuk előzetes véleményezésünket a MOME fejlesztésével kapcsolatos Kerületi Építési Szabályzat partnerségi egyeztetésében.

Részt vettünk a XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén. (Schnier Mária)

 

EnergiapolitikaVéleményeztük a „Távhőfejlesztési Cselekvési Terv 2030” című dokumentumot. Véleményeztük a megújuló energiák támogatási rendszeréről (METÁR) szóló törvénytervezetet.

 

Jogi ügyek – A jogi tevékenységeket tartalmazó projektek folyamatos ügyeit és a lakossági környezeti tanácsadó iroda jogi természetű ügyeit folyamatosan intéztük. A Norvég projekt keretében segítettük a résztvevő szervezetek alapszabály/alapító okirat-módosításait, Részt vettünk a Szigetköz jövőjéről szóló konferencián. Megbeszélést folytatunk az EMLA munkatársaival légszennyezéssel kapcsolatos jogi eszközök ügyében. Pályázatírások előkészítésében segédkeztünk. (Bendik Gábor)

 

Tanácsadó Iroda - Panasz érkezett Budakeszi Önkormányzatától, hogy a Korányi Kórház területén működő Septox Kft. hulladékégetője bűzt bocsát ki. Konzultáltunk Szakértői Testületünk egyik tagjával, aki személyesen is ismeri az égetőművet és kizárta ennek lehetőségét. Viszont felhívta a figyelmet rá, hogy akár valamely ház fűtése vagy illegális hulladékégetés is okozhatja a rendszeres panaszt. Nagyon sokan érdeklődtek a porszívótesztünk nyomán, hogy mit figyeljenek új porszívó vagy takarítórobot vásárlásakor, hogy ne szennyezze a lakás levegőjét.(Lenkei Péter)

Hírfigyelő