A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2016 decemberében

A Levegő Munkacsoport tevékenysége 2016 decemberében

Minden hónapban rövid összefoglalót teszünk közzé az előző hónapban végzett munkánkról.

 

Levegőminőség-védelemA Levegő Munkacsoport sajtóközleményben üdvözölte, hogy a tagországok miniszterei nagy többséggel megszavazták az új uniós levegőtisztaság-védelmi jogszabályt, és így az hamarosan hatályba is lép; ugyanakkor megdöbbenését fejezte ki amiatt, hogy a magyar szakminiszter a jogszabály elfogadása ellen szavazott.

Közreműködtünk annak az országgyűlési határozattervezet előkészítésében, amely a háztartási tüzelés által okozott levegőszennyezés csökkentésére írt volna elő konkrét lépéseket a kormány számára. Részt vettünk az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának ülésén, ahol felszólaltunk a határozati javaslat támogatására.(Az Országgyűlés Fenntartó Fejlődés Bizottsága december 13-i ülésén leszavazta a javaslatot.)

Jelentős eltérés tapasztalható a kormányhivatalok gyakorlatában a háztartásokban folyó illegális égetések tekintetében. Erre a következtetésre jutott a Levegő Munkacsoport azokból a válaszokból, amelyeket nyolc kormányhivataltól kapott a témával kapcsolatos levelére. Ezért a Levegő Munkacsoport a Miniszterelnökséghez fordult, kérve, hogy az egységes jogalkalmazás érdekében részletes hatósági útmutató készüljön, és szervezzék meg az érintett ügyintézők továbbképzését. Levelünkre reménykeltő választ kaptunk a környezetügyért felelős államtitkártól: lépéseket tesznek annak érdekében, hogy a jövőben hatékonyabban lépjenek fel a hatóságok az illegális lakossági égetésekkel szemben.

Részt vettünk és tájékoztatást adtunk a hazai helyzetről az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) Tiszta Levegő Munkacsoportjának ülésén Brüsszelben. (Lukács András, Lenkei Péter, Bendik Gábor.)

 

Közlekedés – Az Európai Unió döntéshozó testületeiben történtek előrelépések a közlekedés környezetszennyezésének visszaszorítása ügyében olyan témákban, amelyben európai civil szervezetek – köztük a Levegő Munkacsoport – közös kampányokat folytatott. Eredményes volt a széles nemzetközi összefogással folytatott civil kampány (amelyben a Levegő Munkacsoport is részt vett) gépkocsik típusbevizsgálásának további szigorításáért. Az Európai Bizottság által indított internetes konzultáción a Levegő Munkacsoport véleményét is beküldtük arról, mik legyenek a következő lépések a gépkocsik típusbizonyítvának kiadásához szükséges kipufogógázvizsgálatokban a használat közbeni mérés (RDE) bevezetésének folyamatában.

Levelet írtunk az Európai Bizottságnak, kérve, hogy ne könnyítsék a kisebb forgalmú repülőterek állami támogatását.

Drezdában részt vettünk a Magyar-Szász Gazdasági Fórumon, és egyeztetést folytattunk a belső égésű motorok légszennyezésének csökkentési lehetőségeiről.

Sajtóközleményt adtunk ki arról, hogy egyelőre tovább nő a szakadék a legtöbb autó hivatalos és a forgalomban mérhető fogyasztása között.

Levelet írtunk Lázár János miniszternek, sürgetve, hogy a kormányzat minél előbb tegyen meg mindent annak érdekében, hogy Budapesten végre bevezessék a használatarányos dugódíjat.

Brüsszelben részt vettünk a közlekedési károsanyag-kibocsátások csökkentéséről szóló, az Európai Éghajlatvédelmi Alapítvány (ECF) által szervezett civil projekttanácskozáson. (Vargha Márton)

 

Településfejlesztés, zöldterület-védelem, termőföld-területek – Levelet intéztünk a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályához Dunavarsány természetvédelmi területeinek veszélyeztetettség miatt.

Levelet intéztünk a Magyar Bányászati és Földtani Hivatalhoz Dunavarsány természetvédelmi területeinek veszélyeztetettség miatt.

A XIV. kerületi polgármester felkérésére bejelentkeztünk a Budapest, XIV. ker. Fogarasi út–Róna utca–Kerepesi út–Pillangó utca által határolt területre készülő építési szabályzat véleményezési eljárásába.

A X. kerületi polgármester felkérése alapján megküldtük véleményezésünket a Budapest Főváros X. kerület, Sárosi utca–Vasgyár utca–Vaspálya utca–Noszlopy utca által határolt terület kerületi építési szabályzatáról.

Részt vettünk a Lágymányosi öböl és környéke kerületi szabályozási terve módosításának egyeztető tárgyalásán a Fővárosi Kormányhivatal Deák termében.

Részt vettünk a Budapest XI. kerület Bartók Béla út–Villányi út–Himfy utca–Ménesi út által határolt terület kerületi szabályozási tervének egyeztető tárgyalásán a Fővárosi Kormányhivatal Deák termében.

Megfigyelőként részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat éves közmeghallgatásán.

Lakossági panasz alapján szakértői bejárást tartottunk a Nehru parton a felújítás utáni állapotot megszemlélve.

A XIII. kerületi Göncz Árpád városközpont terveivel kapcsolatban telefoni beszélgetést folytattunk a Finta Stúdió illetékes tervezőjével.

Részt vettünk a Budapest XI. kerületi Önkormányzat Gazdasági Bizottságának ülésén december 14-én. A 10. napirendi pontjához akartunk hozzászólni abból a célból, hogy ellenezzük a Hársmajor utca 12. számú ház kapubehajtója előtti kb 30 cm törzsátmérőjű, „átlagos egészségi állapotú” galagonyafa kapubehajtó miatti kivágását. Azonban meg sem kellett szólalnunk, mert a bizottság elnöke ránk nézett és egyből úgy indította a szavazást, hogy „a Bizottság ellenzi, és nem adja meg tulajdonosi hozzájárulását a fa kivágásához”. A szavazás után szót kaptunk, és ismertettük a fa Radó módszerrel kiszámított, becsült értékét.

 

Fák éve projekt – A Városliget és Budapest számos más zöldterületének beépítéstől való megóvása folytatódott a Greenpeace-szel és a Ligetvédőkkel együttműködve. A Városliget Zrt. elkezdte a faátültetést, melynek végrehajtását kifogásolhatónak találja minden szakmabeli, erről több nyilatkozat született. 

Környezetvédőkkel – köztük a Levegő Munkacsoporttal –, urbanistákkal, tájépítészekkel és városfejlesztőkkel közösen megfogalmazott kiáltványban foglalta össze a Greenpeace a városi zöldterületek és zöldfelületek védelméhez szükséges intézményi és jogszabályi feltételeket.

A Levegő Munkacsoport pótolta – részben társadalmi összefogással – a Thán Károly Ökoiskola előtt álló fát, elültetésre került egy fasorba illeszkedő japán akác. 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum átalakításának és mélygarázs építésének létesítési és üzemelési hatásterülete nem tisztázott az előzetes vizsgálati dokumentációban, ezért a Múzeum felújítására, valamint mélygarázs létesítésére vonatkozó határozat ellen fellebbezés nyújtott be a Levegő Munkacsoport. 

Fontosnak, hasznosnak és jól kidolgozottnak tartja a Levegő Munkacsoport a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó országgyűlési biztoshelyettes által kidolgozott javaslatot, amely törvényi szintre emelné a fák védelmének szabályozását, valamint bevezetné a Fatestvér Programot. Ezért levelet írtunk Fazekas Sándor földművelésügyi miniszternek, tájékoztatást kérve arról, hogy a jogalkotási folyamat miért akadt meg. (Schnier Mária, Szegő Judit, Horváth Zsolt) 

 

Államháztartás, energia – Brüsszelben megbeszélést folytattunk az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatóságán (DG ECFIN) az Európai Szemeszter magyarországi vonatkozásairól.

Gyenge az Európai Bizottság új javaslatcsomagja, amelynek az lenne a célja, hogy biztosítsa az Európai Unió versenyképességét a globális energiapiacon, ahol folyamatban van az átállás a tiszta energiákra. A Levegő Munkacsoport és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös közleménye szerint a „Tiszta energia minden európainak” című csomaggal az EU nem tudná kihasználni az energiahatékonyság javításában és a megújuló energiákra való átállásban rejlő lehetőségeket.

Öt pontban foglalta össze javaslatait Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszternek a Levegő Munkacsoport arról, hogy milyen álláspontot célszerű képviselnie az Európai Bizottság új energiacsomagjáról az uniós energiaügyi miniszterek 2016. december 5-i ülésén. (Lukács András)

Hírfigyelő