Tüntetés a Nagymező utcai védett fákért

A Levegő Munkacsoport kéri a főváros lakosait, hogy vegyenek részt azon a figyelemfelhívó tüntetésen, amelyet a Nagymező utcai lakosok és üzletek tulajdonosai tartanak a védett fasor védelmében. A demonstráció november 25-én, szombaton délután 4 órakor kezdődik.

A lakók kifogásolják, hogy egy 22 méter mély földalatti garázs beruházása érdekében az önkormányzat engedélyt adott a védett fasor egy részének kivágására, és tartanak attól, hogy a többi fa pedig az építkezés során pusztul ki. Féltik a Nagymező utca és a Király utca sarkán álló templomot is, amely megsüllyedhet a gigantikus méretű gödör mellett.

A környék lakói, hogy érdekeiket érvényesíteni tudják, és megóvják a főváros pótolhatatlan értékeit, létrehozták az Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédő Egyesületet. A lakók szerveződését és céljait támogatja a Levegő Munkacsoport és a Védegylet. A két civil szervezet tegnap törvényességi felügyeleti kérelmet nyújtott be az ügyészségre. Ebben kifogásolják többek között azt is, hogy a lakók nem kaptak időben tájékoztatást az építkezésről, ezért nem élhettek a törvény adta fellebbezési jogukkal.

A Levegő Munkacsoport kéri mindazokat, akik szeretnék megvédeni a belvárosi védett fasort, vegyenek részt a tüntetésen. A demonstráció ugyanis nem csak a Nagymező utcai fákról szól, hanem a főváros összes fájáról.

Budapest, 2006. november 24.

Kapcsolat: Hantos Enikő elnök, Összefogás a Nagymező Utcáért Érdekvédő
Egyesület, 06-20-381-8706.
www.lmv.hu/nagymezo

Schnier Mária elnökhelyettes, Levegő Munkacsoport
schnier@levego.hu, 061/411-0509

A beadvány az ügyészséghez itt olvasható (pdf)

Hírfigyelő