Állítsuk meg a parkolás guruló forintjait!

Mindenki egyetértett abban, hogy Budapest parkolásán javítani kell. Abban is mindenki egyetértett, hogy egységesíteni és átláthatóvá kell tenni a parkolási rendszereket. A Levegő Munkacsoport konferenciát szervezett, amelyre meghívta a fővárosi és kerületi önkormányzatokat, közlekedési és gazdasági szakembereket.

A Levegő Munkacsoport álláspontja szerint a közterületből befolyt haszon közösségi célokat szolgáljon, ne magánzsebeket hizlaljon. Még a gyanú árnyéka se vetődhet az üzemeltető cégekre, hogy esetleg tisztességtelen módszereket alkalmaznak. A pénzügyi adatokat nyilvánosságra kell hozni. A gazdálkodást valódi társadalmi ellenőrzés alá kell vonni. Lehetetlen helyzet, hogy egy parkoló helyre több autó pályázik egyszerre, a megállás reményében köröző autók pedig tovább szennyezik a levegőt.
A Fővárosi Közgyűlés három évvel ezelőtt egy olyan parkolási stratégiát fogadott el, amelynek megvalósítása jelentősen javítana a helyzeten és arra ösztönözné az autósokat, hogy a környezetkímélőbb közlekedési módokat használják. A mostani konferenciát azért rendezte meg a Levegő Munkacsoport – a Közlekedéstudományi Egyesület Városi Közlekedési Tagozatával együttműködve –, mert az érintettekkel közösen elő kívánják segíteni, hogy ez a parkolási stratégia ne csak papíron, de a valóságban is létezzen.

A Levegő Munkacsoport konferenciáján elhangzott előadásokat itt lehet letölteni:

A sajtótájékoztató háttéranyaga:

Hírfigyelő