Ki fizesse a szennyezés árát?

2008. március 17. Levegő Munkacsoport - A közúti fuvarozók megengedhetetlen módon visszaélnek technikai erőfölényükkel, amikor a főváros forgalmának akadályozásával fenyegetőznek a behajtási díj bevezetése elleni tiltakozásul. Ez a magatartásuk az egész lakosságot sújtja - további dugókat idéz elő a közlekedésben, növeli a légszennyezettséget, és jelentős anyagi károkat okoz.

A Levegő Munkacsoport az egészség és a környezet védelmében régóta szorgalmazta a tehergépkocsik behajtási díjának bevezetését. A Fővárosi Közgyűlés március elején hatályba lépő rendeletével a civil szervezet alapvetően egyetért, hiszen a szennyezett levegő kialakulásáért túlnyomó részben a közlekedés a felelős, és ezen belül a mérgező porszennyeződés 70 százalékát a tehergépkocsik okozzák. Ez a szennyezés évente több mint 1700 budapesti lakos idő előtti halálát és mintegy százezer megbetegedést okoz.
A fuvarozók azzal riogatják a lakosságot, hogy a behajtási díj miatt emelkedik majd a kenyér és a tej ára. Ennek éppen az ellenkezője az igaz: a közúti fuvarozóknak nyújtott mértéktelen nyílt és burkolt támogatások jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy adókat kellett emelni és megszorító intézkedéseket hozni. Ez a hatalmas támogatás rontja a gazdaság versenyképességét, amit az egész ország megszenved. A környezetszennyezés, illetve az annak következtében kialakult betegségek is sokba kerülnek a társadalomnak, s ezt a kárt sem azok fizetik meg, akik okozzák. A behajtási díj csak egy kis lépés ennek az áldatlan állapotnak a megváltoztatására.
A fővárosi rendeletnek vannak túlzottan bürokratikus előírásai. Ezek kijavítását azonban a tárgyalóasztal mellett is meg lehet oldani. Ezért a Levegő Munkacsoport arra kéri a fuvarozókat, hogy ne okozzanak meg több nehézséget Budapest lakosainak.

Kapcsolódó anyagok:
/kamionstop/
/sites/default/files/kiadvany/allamhaz/veres_fuvarozok.pdf

Hírfigyelő