A Fidesz szőnyeg alá söpörné a problémát

Elhibázott, a gazdaság versenyképességének romláshoz vezethet Orbán Viktor legújabb javaslata, hiszen az üzemanyagok adójának csökkentésével nem megoldanánk, hanem a szőnyeg alá söpörnénk a problémát. Amint azt a Fidesz elnöke sajtótájékoztatóján helyesen megállapította, a világgazdaság egy olyan új korszakát éljük, amelyben az üzemanyagárak tartósan magasan fognak maradni. Sőt, gyakorlatilag minden szakértő egyetért abban, hogy a kőolaj és a földgáz világpiaci ára az elkövetkező időkben tovább emelkedik a kereslet gyors növekedése, a – viszonylag olcsón kitermelhető – készletek szűkülése és a környezetvédelmi szempontok fokozottabb előtérbe kerülése miatt.

Ezért a Levegő Munkacsoport levélben arra kérte a Fidesz elnökét, hogy módosítsa törvényjavaslatát, amelyet a benzin jövedéki adójának, valamint az élelmiszerek és a távfűtés áfájának csökkentésére tett. A civil szervezet olyan megoldásokat javasol a politikusnak, amelyek elősegítenék az élőmunka terheinek csökkentését, az energiahatékonyság javítását és az energiatakarékosságot. A Levegő Munkacsoport szerint a közlekedés terén pedig nem az autózást és a közúti fuvarozást, hanem a tömegközlekedést és a vasutat kell támogatni. A gazdaság szereplői már régóta követelik, hogy ne a fogyasztást, hanem a munkabért sújtó terheket (a társadalombiztosítási járulék és a személyi jövedelemadó) csökkentse az állam, hiszen ez ösztönözné a foglalkoztatottság növelését, és ez szerepel a Fidesz programjában is. Ilyen intézkedések szükségesek ugyanis Magyarország versenyképességének és a lakosság életminőségének tartós javításához. A Fidesz mostani javaslatainak megvalósítása pedig éppen ezt tenné lehetetlenné.
A civil szervezet felhívja a Fidesz elnökének figyelmét arra, hogy az Európai Unió 2008. június 19-20-án tartott csúcstalálkozójának egyhangúan elfogadott zárónyilatkozata az olaj- és gázárak emelkedésével kapcsolatban leszögezte: „A torzító pénzügyi és egyéb beavatkozásokat el kell kerülni, mivel ezek megakadályozzák, hogy a gazdasági szereplői megfelelően alkalmazkodjanak.”

A levél itt olvasható.

Hírfigyelő