Gyorsan lehetne csökkenteni a tömeggyilkos légszennyezést

Az egészségre legkárosabb légszennyező anyag, az apró részecskék (PM10) kibocsátásáért valamennyien felelősek vagyunk. A lakossági fűtés és egyéb tüzelés, illetve a mezőgazdasági égetés együttesen a legnagyobb kibocsátó - ezek felelnek háromnegyed részben a súlyosan egészségkárosító poliaromás szénhidrogének (PAH) levegőbe kerüléséért is. A Levegő Munkacsoport most újabb javaslatokat tett a kormánynak, amelyek megvalósításával rövid idő alatt jelentősen csökkenthető ez a szennyezés.

A PM10-szennyezés következtében Magyarországon évente 16 ezer ember hal meg idő előtt, akik átlagosan több mint tíz évvel tovább élhettek volna. Közel kétszázezer életév tehát a veszteség emberéletben, és sok milliárd forint évente, amit a szennyezés által kiváltott betegségek gyógykezelésére fordít a társadalombiztosítás, és amit a gazdaság veszít a kiesett munkaidő miatt.  A hatalmas költségek és a kieső munkaerő is hozzájárul az évek óta tartó válsággal küzdő ország nehéz helyzetéhez. Pedig lenne megoldás. Az ilyen szennyezések forrásai nagyrészt felszámolhatók, illetve a káros kibocsátás a töredékére csökkenthető. A kormány 2011 októberében elfogadta a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés ágazatközi intézkedési programját, amelyet a szaktárca a Levegő Munkacsoporttal együttműködve dolgozott ki. Most ehhez kapcsolódóan a Levegő Munkacsoport részletes javaslatokat dolgozott ki a lakossági és mezőgazdasági égetés által okozott légszennyezés jelentős csökkentésére.

A javaslat egyik elemét, az avarégetés tiltásának bevezetését idén tervezi a szaktárca. Ennek hatására különösebb költségek nélkül megszűnhet a településeinket ősszel fojtogató füstburok. Az országszerte elterjedt illegális hulladékégetés – sok faluban fűtenek szeméttel az emberek – csökkenthető volna, ha közmunkáért cserébe száraz tűzifát kaphatnának a rászorulók, ahogyan a Levegő Munkacsoport javasolja. Így nemcsak olcsón és gyorsan mérséklődhetne a levegőszennyezés, hanem a (mély)szegénységben élők életkörülményein is lehetne javíthatani.

Az innovációt is serkentené a Levegő Munkacsoport javaslata: új, olcsó, de alacsony kibocsátású és jó hatékonyságú tüzelőberendezések fejlesztésével, a komposztálási eljárások további kutatásának kormányzati támogatásával is elősegíthető a károsanyag-kibocsátás csökkentése. A program legfontosabb eleme a szemléletformálás, hiszen a polgárok mindennapi rossz szokásainak és beidegződéseinek megváltoztatásával a szennyezés nagy része megszűnik.

A javasolt intézkedéseket a Levegő Munkacsoport szakértői megtárgyalták a szaktárca illetékeseivel, akik elismerőleg nyilatkoztak a szervezet által kidolgozott programról, és azt támogatásukról biztosították. A programot megkapta az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának valamennyi tagja is. Most már elsősorban a politikusokon múlik, sikerül-e megóvni sok ember életét, egészségét és érdemben csökkenteni a hatalmas anyagi veszteségeket. 

Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Kapcsolódó anyagok:

A Levegő Munkacsoport javaslata az égetés eredetű légszennyezés megszüntetésének lehetőségeire: letölthető itt.

Hírfigyelő