Hamar megtérül a Podmaniczky Parkra fordított összeg

Legalább 400 milliárd forinttal növekszik a környező ingatlanok értéke, a várható egészségi hasznok pedig évi 10 milliárd forint nagyságúra tehetők, ha megvalósul a Podmaniczky Park a Nyugati pályaudvarnál. Ezt állapította meg a Levegő Munkacsoport a 25 hektárosra tervezett zöldterület társadalmi hasznairól szóló előzetes elemzésében.

Világszerte számos kutatás mutatta ki, hogy a parkok melletti ingatlanok értéke magasabb, mint az azoktól távolabbi, hasonló jellegű ingatlanoké. A Városliget folytatásaként, részben a Nyugati Pályaudvar épülete mögötti vágányok lefedésével létesítendő, másfél kilométer hosszú Podmaniczky Park egyes szakértői becslések szerint jelentősen, esetenként akár 100 százalékkal növelné a környékbeli ingatlanok értékét. A Levegő Munkacsoport ennél jóval kisebb mértékkel, 3-10 százalékkal számolt, és még így is 400 milliárd forint értéknövekedés adódott.

Korábbi kutatások azt is bizonyították, hogy a zöldterületek kedvezően hatnak a környéken lakók egészségi állapotára. Ezek a területek ugyanis lehetőséget adnak a rekreációra, a szabad mozgásra, a növényzet javítja a mikroklímát, tisztítja a levegőt, véd a zajtól. A parkok, zöldterületek javítják az emberi kapcsolatokat is, a jó társas kapcsolatok pedig rendkívül előnyösen hatnak az emberek egészségére. Ennek köszönhetően kevesebb pénzt kell gyógyításra fordítani, csökken a kiesett munkaidő. Mindezek hatására évente 10 milliárd forint nagyságú veszteséget lehet elkerülni.

Mivel a Podmaniczky Park kialakításának költsége mintegy 60 milliárd forint, megállapítható, hogy a beruházás igen rövid időn belül megtérül.

A tanulmány itt tölthető le:

Hírfigyelő