Veszteséget okoz a BKV-járatok ritkítása

A szeptember elsejétől előirányzott tömegközlekedési járatritkítások sokkal nagyobb veszteséget okoznának, mint amennyi haszon származna belőlük. Erre hívta fel a figyelmet Tarlós István főpolgármesternek írt levelében a Levegő Munkacsoport.

Az eddig szokásos társadalmi egyeztetést mellőzve döntött úgy a BKK, hogy számos járatot ritkábban fog közlekedtetni a mostani tanítási időszakban, mint a korábbiban.

A tömegközlekedési szolgáltatások színvonalának lerontása súlyos veszteségeket okoz mindannyiunknak, hiszen emiatt több lesz a forgalmi torlódás, és növekszik a légszennyezés. Rosszul jár a BKV is, hiszen a járatritkításból származó várható megtakarítás – a hírek szerint évi százmillió forint – elenyésző a BKV költségvetéséhez képest, ugyanakkor ez eddiginél nagyobb mértékben maradnak kihasználatlanul a vállalat nagy értékű járművei, és további veszteségeket okoz az utasvesztés, valamint az, hogy a megmaradó buszok is dugóba kényszerülnek sok helyen. Ugyanakkor még ez a kicsi megtakarítás is legfeljebb csak a BKV szintjén jelentkezik, a főváros vesztesége viszont nagyságrendekkel nagyobb lehet.

A Levegő Munkacsoport arra kéri a főpolgármestert, hogy állíttassa vissza a tanítási időszakra vonatkozó korábbi menetrendeket, és minél előbb dolgoztasson ki, majd bocsásson társadalmi vitára egy felkészülési menetrendet a tömegközlekedés megerősítésére – a meglévő hálózat kapacitásának növelésére, a járműállomány, pályák, üzemi létesítmények korszerűsítésére, valamint a személygépkocsi-közlekedésben egy igazságos városi útdíj bevezetésére.

A Levegő Munkacsoport levele: http://levego.hu/sites/default/files/jaratritkitas_tarlosistvannak_2016aug31.pdf

Hírfigyelő