Újabb siker a termőföld védelmében

Egyetért a Levegő Munkacsoporttal a Pest Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztálya, hogy Bugyi külterületén nem szabad mezőgazdasági területeket felszámolni azért, hogy ott újabb kavicsbányát nyissanak. Ez derül ki a főosztály határozatából, mely indoklásában idézi a Levegő Munkacsoportnak az eljárásban benyújtott véleményezését is.

A határozat szerint a kavicsbányák megnyitása esetén jó minőségű termőföldek pusztulnának el, és csökkenne a talajvíz szintje, ami károsan hatna a környező mezőgazdasági és természetvédelmi területekre is.

Bár a kavicsbányász cég legutóbb beadott kérelmében már „csak” 50,4 hektárt kívánt elfoglalni a korábban igényelt 144,46 hektár helyett, még ez is hozzájárulna ahhoz, hogy – a környező kavicsbányák hatását is számításba véve – a talajvíz szintje az elkövetkező évtizedekben 80-120 centiméterrel csökkenhet a párolgási időszakban, és ez a süllyedés akár 9,5 kilométerre is kiterjedhet. A határozat azt is megjegyzi, hogy a tervezett bányaterület tágabb környezetében már 65 kavicsbánya működik mintegy 4700 hektáron.

Tény, hogy Pest megye déli részén egyre rosszabb a helyzet a szaporodó kavicsbányák miatt. Az elmúlt tíz évben sok helyi lakos (és esetenként önkormányzat is) fordult segítséget kérve a Levegő Munkacsoporthoz.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság például évek óta hiába próbál védekezni egy másik kérelmező terjeszkedése ellen, aki hatalmas kavicsosztályozó művét örökletes bérosztályozóként akarja működtetni, és kiszemelt bányaterületei lassan már határosak lesznek a Nemzeti Park területével. A Nemzeti Park Igazgatóságának támogatására a Levegő Munkacsoport nemrég egy újabb beadványt nyújtott be az illetékes kormányhivatalhoz.

Hírfigyelő