Továbbra is sürgeti a zöld adózást az Európai Bizottság

Jelentős sikernek tekinti az Európai Zöld Költségvetés Szövetség (amelynek a Levegő Munkacsoport is tagszervezete), hogy az Európai Bizottság nemrég megjelentetett országspecifikus ajánlásaiban sürgette a tagországokat: a költségvetési hiány csökkentését fokozottabb mértékben oldják meg a környezetszennyezés megadóztatásával.

Az országspecifikus ajánlásokban az Európai Unió az egyes tagállamokra szabott gazdaságpolitikai iránymutatásokt ad. A 2017. évi ajánlásokban a Bizottság sürgette Magyarországot és Spanyolországot, hogy emelje az üzemanyagok jövedéki adóját, ami a legalacsonyabbak közé tartozik Európában. Szorgalmazta, hogy Lengyelország növelje a környezetvédelmi adók mértékét és csökkentse a mezőgazdaság és az energiaintenzív iparágak adókedvezményeit. Ausztriának azt ajánlotta, hogy váltsa ki zöld adókkal az emberi munkát terhelő magas adók egy részét. Belgiumra vonatkozó országajánlása üdvözli a a tehergépkocsik használatarányos útdíjának tavaly áprilisi bevezetését, és szorgalmazza a kiterjesztését a személygépkocsikra; a cégautóknak nyújtott jelentős adókedvezményeket viszont bírálja a jelentés. Indokolatlannak tartja, hogy Portugália és Írország még mindig ösztönzi a gázolaj használatát a benzinénél jóval alacsonyabb jövedéki adóval. Ugyanakkor elismeréssel szólt Svédországról mert ott az üzemanyagok és a fűtőolaj jövedéki adója a legmagasabbak között van Európában, és mert 2018-tól megszüntetnek számos, környezeti szempontból káros adókedvezményt.

A környezetvédelmi adók aránya az EU tagországaiban, Norvégiában és Szerbiában

Forrás: http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/images/f/fa/Total_environmental_tax_revenue%2C_2014_%28%25%29_YB2016.png

A Levegő Munkacsoport idén is részt vett a civil szervezetek javaslatainak elkészítésében, amivel segíteni kívánják az Európai Bizottságot az országspecifikus ajánlások összeállításában. „A mostani ajánlásokból látszik, hogy az Európai Bizottság – a korábbi évekhez hasonlóan – elkötelezett az iránt, hogy az adók egyre inkább a súlyosan környezetszennyező termékeket és szolgáltatásokat terheljék. Ezek az adók a környezetvédelmi előnyökön túlmenően lehetőséget adnak az emberi munka adóztatásának csökkentésére, illetve az államháztartás helyzetének javítására. A környezetvédő civil szervezetek széles köre továbbra is támogatni, segíteni fogja a Bizottságot ezen törekvésében” – jelentette ki Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke, az Európai Zöld Költségvetés Szövetség elnökségi tagja.

Hírfigyelő