Tartanak a lakosok a Pakshoz közeli kavicsbánya hatásaitól

Pakstól 13 kilométerre, Madocsa község külterületén közel 139 hektárnyi mezőgazdasági területen tervez egy vállalkozás kavicsbányát nyitni. Ezzel a hírrel keresték meg helyi lakosok a Levegő Munkacsoportot, segítségét kérve a véleményük szerint komoly aggodalomra okot adó beruházással kapcsolatban.

A fellelhető iratok áttanulmányozása után a Levegő Munkacsoport gyors, lényegi véleményezéssel együtt ügyfélként jelentkezett be a kavicsbánya környezetvédelmi eljárásába a Tolna Megyei Kormányhivatalnál. Levelében kifejtette, hogy a kavicsbányászat nagy kiterjedésű mezőgazdasági területeket szüntetne meg; lesüllyesztené a talajvíz szintjét, ami károsítaná a környező termőföldek minőségét és a természetvédelmi területek élővilágát; jelentős teherforgalmat eredményezne komoly levegőszennyezéssel, zajjal, valamint az utakat és épületeket rongáló rezgésekkel.

A Levegő Munkacsoport véleménye szerint a beruházás jelentős környezeti hatásokkal járna, ezért újabb, kiegészítő levelében kérte a környezetvédelmi hatóságot, hogy írja elő a környezeti hatástanulmány elkészítését, és annak közzététele után tartson közmeghallgatást az érintett lakosság részére.

Időközben, március 2-án Madocsán lakossági fórumot is tartottak a beruházásról, amelyen a lakosok képviselője felolvasta azt a rövid összeállítást, amelyet a Levegő Munkacsoport a helyiek kérésére készített a kavicsbánya-beruházások terén szerzett tapasztalatairól. Ezt követően a lakosok népszavazást kezdeményeztek a bányanyitás ellen.

Kép forrása: http://www.telepaks.net

Hírfigyelő