Adatkérés a Liget Projekttel kapcsolatos faátültetésekről

Nyílt levél a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport nevében

A budapesti Városligetben tervezett faátültetések előkészítésének tegnapi megkezdése kapcsán a Greenpeace Magyarország és a Levegő Munkacsoport az alábbi nyílt levelet írta Sághi Attilának, a Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. műszaki igazgatójának és prof. dr. Persányi Miklósnak, a Liget Budapest projekt kert- és tájépítészeti feladatait felügyelő miniszteri biztosának.

Tisztelt Sághi Attila!
Tisztelt Prof. Dr. Persányi Miklós!

Tegnap a Liget Projekt keretében megkezdődött a történeti értékű fákat is érintő faátültetés előkészítése a Rondó környékén. A Városliget Ötvenhatosok tere felőli részén két terület, és azokon belül összesen hat fa került elkordonozásra. A kihelyezett tájékoztatók szerint ezek a fák átültetésre kerülnek majd. Ennek nyomán – élénk állampolgári tiltakozás mellett – megkezdődött az érintett fák körülárkolása.

A Városliget Ingatlanfejlesztő Zrt. eddig arról tájékoztatta a közvéleményt, hogy a Liget Budapest program keretében új épületek a már meglévőek helyére és a burkolt területekre kerülnek. Ennek valóságtartalma kérdőjeleződik meg ismét a Néprajzi Múzeum tervezett épületének elhelyezéséhez kapcsolódó faátültetésekkel, amelynek során immár évszázados korú fákhoz nyúlnak hozzá: olyanokhoz, amelyeket a Kerttörténeti Tudományos Dokumentáció történeti értékűnek jelöl, a fakataszter pedig dendrológiailag értékes kategóriába sorol. Álláspontunk szerint a Városligetben a történeti fák minden helyzetben elsőbbséget kell élvezzenek az épületekkel szemben, ugyanis ezek adják a közpark értékét.

Kérjük a Néprajzi Múzeum építési engedélyezési tervdokumentációjának azonnali és teljes körű nyilvánosságra hozását, hogy a lakosság pontos képet kaphasson arról, mely fákat, milyen tervek alapján érintene az építkezés.

Kérjük továbbá a faátültetés tervezett menetrendjének, munkafolyamatainak nyilvánosságra hozását, valamint az átültetéssel érintett fák listáját és fakataszteri adatait.

Levelünket nyilvánosan is közöljük, és a honlapunkon is elérhetővé tesszük.

Válaszukat köszönjük.

2017. július 5.

Tisztelettel:

Gadó György Pál
kampányfelelős
Greenpeace Magyarország

Horváth Zsolt
projektvezető
Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő