Teljesen akadálymentes 3-as metrót!

Nem luxus a metrózást mindenki számára elérhetővé tenni

Teljes egészében érvényesítsék az M3-as metró felújításakor az akadálymentesítési szempontokat, ezt kéri a Levegő Munkacsoport a fővárosi képviselőknek írt levelében. A civil szervezet felhívja a figyelmet arra, hogy ez törvényi kötelezettség és a felújításhoz nyújtandó uniós támogatás feltétele is.

Több mint 600.000 utast szállít minden munkanapon az M3-as metró. A teljes akadálymentesítés igen sok ember számára lenne előnyös: a mozgáskorlátozottak mellett a babakocsival közlekedő szülőknek és nagyszülőknek, a nehezebben mozgó idősebb embereknek, a nagy csomagokkal, bőröndökkel utazó budapestieknek és ide látogatóknak, az összehajtható kerékpárokkal közlekedőknek. Az akadálymentesítéssel várhatóan érdemben növekedne a tömegközlekedést igénybe vevők száma is.

Ugyanakkor – amint az Fónagy Jánosnak, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkárának egy országgyűlési képviselő kérdésére adott válaszából is kiderült – a metrófelújítás során az összesen 20 állomásból csak 12-nél biztosítanák az akadálymentességet.

Ha az élhető, egészséges város jövője lebeg a szemünk előtt, akkor kiemelt szempont, hogy lehetőleg még az se autózzon benne, aki megtehetné. Ennek egyik feltétele pedig a kényelmes és vonzó közösségi közlekedés, ami a XXI. században már csak akkor lehet versenyképes az autózással, ha akadálymentes szolgáltatást kínál.

Az akadálymentesítés hiányát az elmúlt napokban több lakos is kifogásolta a Levegő Munkacsoportnál. 12 éve, mikor az első gyerekem megszületett, annyira bonyolult volt babakocsival tömegközlekedni, hogy a belvárosban lakva is autóztam a picivel, mert nem voltam hajlandó az óriási babakocsival metrózni vagy trolizni, pláne, mikor már úton volt a második gyerek is. Pedig akadálymentesített közlekedéssel otthon hagyhattam volna az autót, és nem kellett volna büdösítenem a belvárost” – írta az egyik anyuka. „A nehéz babakocsi 10-15 kg alsó hangon. Ha még be is vásároltam az aljába, akkor gyerekkel, mindennel együtt volt akár 40 kg is” – panaszolta egy másik anyuka.

A Levegő Munkacsoport egyúttal arra is kéri a fővárosi képviselőket, hogy olvassák el a témával kapcsolatos bejegyzést a blogján, amely további érveket sorakoztat fel az M3-as metró teljes akadálymentesítése mellett.

Hírfigyelő