Fenntartható városok gyermeki szemmel - lezárult a Levegő Munkacsoport pályázata

Elgondolkodtató a fiatalok zöld városi mobilitásról alkotott képe a Levegő Munkacsoport pályázatára beérkezett alkotások alapján. A civil szervezet szerint minél több szemléletformáló programnak kellene elindulnia a témában, hiszen jelenleg a legkisebbek csak a „megszokott”, de nem feltétlen élhető városi példákat látják.

A Levegő Munkacsoport idén februárban írta ki „Milyen városról álmodsz?” című kreatív pályázatát az általános iskolai diákok részére. A fiatalok három kategóriában küldhették be elképzeléseiket arról, hogy milyen környezetkímélő módon működő városban élnének szívesen. Az előzsűrizést követően az alkotásokat a közösségi médián keresztül, lájk formájában értékelhette az internet népe április közepéig. Kategóriánként a legjobb három pályázati mű tulajdonosa díjban részesült.

„Meglepődve fogadtuk, hogy a beérkezett pályaművek nagy része az „álomváros” értelmezésében nem tudott a jelenleg létező városi struktúrától teljes mértékben elrugaszkodni. A fiatalabb korosztály számára természetesen még nem egyértelműek azok az éghajlati és szociális kihívások, melyekkel a városfejlesztők és a felnőtt lakosság immár naponta meg kell küzdjön. Az autóhasználat továbbra is az áhított tevékenységek között maradt a gyermekek számára a munkák alapján. A Levegő Munkacsoport sok esetben úgy érezte, hogy még a felnőttek fejében sem kristályosodott ki, mely elemek tartoznak a témakörhöz, ezért sürgeti a széles körű szemléletformálást” – mondta Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport projektvezetője. A digitális vagy éppen hagyományos módon készült pályaművek között voltak olyanok is, melyek egészen új megközelítésbe helyezték a város fogalmát. Futurisztikus, sűrű zöld növényzettel borított, vagy éppen álomszerű világot jelenítettek meg.

A „Milyen városról álmodsz?” pályázat célja az volt, hogy felhívja a figyelmet a városokban tapasztalható ártalmas környezeti hatásokkal szembeni lépések szükségességére. A különböző mértékű kihívások kezeléséhez mindenki véleményére szükség van, így a legfiatalabbakéra is. Innovatív ötleteikkel elősegíthetik az éghajlatvédelmi célok megvalósulását, de ehhez előbb el kell sajátítaniuk a környezetvédelmi alapismereteket.

A pályázatra beküldött alkotások itt érhetőek el.


 

Hírfigyelő