Hogyan javítható Észak-Buda környékének közlekedése – a minisztérium válasza

A közlekedési tárca egyetért a Levegő Munkacsoport legtöbb javaslatával, amelyeket annak a hírnek a kapcsán tett, hogy az elkövetkező hét évben nem kerül sor az M0-s nyugati szakaszának továbbépítésére, a Budakalász és Pilisborosjenő közötti szakasz megvalósítására. Ezt tartalmazza az államtitkár részletes válaszlevele.

A minisztérium is szükségesnek tartotta az autóbusz-közlekedés javítását, és megtette a szükséges intézkedéseket. A tárca szerint a jelenleginél több autóbuszt nem érdemes forgalomba állítani, mert csak a dugókban állnának a 10-es úton. (A Levegő Munkacsoport is számos alkalommal hangsúlyozta, hogy még több buszra csak akkor lenne szükség, ha a jelenleg autóval közlekedőknek legalább egy része átszállna azokra.) A minisztérium szintén egyetért azzal, hogy előnyt kell biztosítani a forgalomban a buszoknak, azonban erre csak az esztergomi vasútvonal felújítását követően lát lehetőséget. Felgyorsítják az esztergomi vasútvonal felújítását, és a tervek szerint 2015. május 1-jén megnyitják az utasforgalom számára.

Szükségesnek tartja a minisztérium a telekocsizás és az autómegosztás elterjesztését, mivel ezáltal számottevően csökkenthető a zsúfoltság az utakon. A teherforgalom jobb megszervezése érdekében pedig újabb felmérést készít arról, honnan hová mennek a térségben közlekedő tehergépkocsik.

 

Hírfigyelő