Kiállítás a légszennyezésről a Terézvárosban

Az egészséget erősen károsító részecskeszennyezés veszélyeiről és a lehetséges megoldásokról nyílt kiállítás a Budapest VI. kerületi Eötvös10 Kultúrházban. A kiállításon a Levegő Munkacsoport a kisméretű szálló por (PM10) csökkentés fontosságát mutatja be az érdeklődőknek. A megnyitón Simonffy Márta alpolgármester és Beliczay Erzsébet, a Levegő Munkacsoport elnökhelyettese arról beszélt, hogy még egy olyan kisebb, sűrűn beépített belső kerületben is, mint a Terézváros, sokat tehetünk a tisztább környezetért, ha ismerjük a szennyezések okait és a csökkentés lehetőségeit.

A kiállítás megrendezését a VI. kerületi Önkormányzat annak érdekében támogatta, hogy a helyi lakosság képet kapjon a  kisméretű szállópor-szennyezés forrásairól, és arról, hogy a lakosság mit tehet a veszély csökkentése érdekében. Ilyen lehetőség a tömegközlekedés és a kerékpár használata az egyéni gépjármű-közlekedés helyett, valamint az energiafelhasználás csökkentése az épületekben. Korszerű takarékos fűtőberendezésekkel, az időjárástól függő, a túlfűtést elkerülő szabályozással jelentősen csökkenthető a levegőszennyezés.

Magyarországon évente 16 000 ember veszti idő előtt az életét a levegő részecskeszennyezése (PM10) következtében. A részecskeszennyezés, a kisméretű szálló por, felelőssé tehető többek között szív- és érrendszeri, légúti, illetve daganatos megbetegedésekért. A legnagyobb veszélyben a gyerekek vannak, hiszen az ő immunrendszerük még kevésbé fejlett, mint a felnőtteké. Azonban érzékenyek a részecskék hatásaira az idősek, a tüdő- és szívbetegek is.
A szervezők szeretettel várják nemcsak a felnőtt lakosságot, hanem a tanulóifjúságot is. Előzetes időpont-egyeztetés alapján a Levegő Munkacsoport szakértői a helyszínen (Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtér, Budapest, VI. kerület Eötvös u. 10. I. emeleti Galéria) interaktív foglalkozásokat tartanak elsősorban középiskoláknak.
A Levegő Munkacsoport az év folyamán további vándorkiállítást szervez, a döntéshozóknak és a lakosságnak a „Zöld városok titkai”-ról. Budapest a legtöbb életminőségi mutatóban a középmezőnyben szerepel, szemben például a 220 kilométerre fekvő Béccsel, amely 2011-ben a világ legélhetőbb városa címet nyerte el. A kiállításokkal szeretnénk elősegíteni a felzárkózást a legjobbak közé.


Kapcsolódó anyagok:
1. A Levegő Munkacsoport honlapja a PM10-ről:
2. A kiállítás anyaga pdf formátumban letölthető innen:
3. A Levegő Munkacsoport Korommentes városok című kiadványa elérhető innen:
5. Tanácsok a helyes fűtési módhoz: 

Hírfigyelő