Megvenne egy pohár tej kedvéért egy tehenet?

2010-ben ez volt a brémai városi tanács közautózás-kampányának jelmondata. Igen, különösen egy városban, ahol van jó tömegközlekedés, lehet biciklizni is, nem mindenkinek éri meg autót tartani. Vannak viszont helyzetek, amikor mégis jól jönne egy autó, de nincs kitől kölcsönkérni, a bérautó pedig drága. A világ sok nagyvárosában, mint Párizsban, vagy éppen Brémában is, ez nem gond. Remélhetőleg hamarosan Budapesten sem.

A Levegő Munkacsoport, mint a multimodális, rugalmas és környezetbarát közlekedést pártoló szervezet régóta mutatja fel a külföldi jó példák között a közautózást, ezért is örülünk annak, hogy az Avalon autókölcsönző beindítja Budapesten ezt a szolgáltatást "Publicare" néven (www.publicare.hu). Ezt jelentették be az Európai Autómentes Nap alkalmából lezárt az Andrássy úton szeptember 22-én, vasárnap.

Tudni lehet, hogy a legfejlettebb országokban változik az emberek kapcsolata az autóval, az autózással. Egyre többen gondolják úgy, hogy saját autó nélkül is lehet élni, de azért nem árt, ha van jogosítványa az embernek, és amikor az a legjobb megoldás, akkor kölcsönkér vagy bérbevesz egy autót. Ezért nő a népszerűsége a közautó-szolgáltatásnak. A közautózás lényege, hogy egy szervezet tagjaként, a saját autó birtoklásával járó tortúra nélkül, simán beülhetünk egy bérautóba és használhatjuk amíg kell. Amint végeztünk, visszavisszük a közautós parkolóba. [Bár a párizsi rendszerben akárhol le lehet tenni az autót, Budapesten egyelőre nem ez az üzemeltetési modell lesz] A használat költségeit természetesen meg kell fizetni, de az előnye nyilvánvaló: sajátunkként használjuk az autót, de nem kell megvenni, szervizbe járni vele. A saját autó akkor is pénzbe kerül, ha áll. A megosztott autó költségeiből viszont – a szerény előfizetési díjon felül – mindenki, aki használja, csak annyit áll, amennyi az ő autóhasználatára esik. Az új budapesti szolgáltatásban a foglalási idő és a megtett távolság alapján történik a számlázás, és ebben benne van az üzemanyag ára is.

Publicare pontok
VI. Király utca 10. és Király utca 16.
VII. RUMBACH Sebestyén utca 8.
XI. Infopark
XII. Csörsz utca 12.

A Publicare autókat egyelőre irodaparkok parkolóiban lehet fölvenni, de a közautó rendszerek azokban a városokban tudtak széles körben elterjedni, ahol sok helyen elérhetők az autók, a lakóhelyek közelében is. Most már tehát a budapesti önkormányzatokon a sor, a képviselőknek kell végiggondolniuk, hogy az, hogy a város lakói csak akkor üljenek autóba, amikor ahhoz, amiért közlekedni akarnak, a gyaloglásnál, biciklizésnél, tömegközlekedésnél alkalmasabb az autó, van-e olyan fontos mint az, hogy minden városlakó ingyen parkolhasson a lakása közelében – vagy pláne az egész kerületben. Szerintünk a közautózó választópolgárok – és esetleg velük együtt a bicikliseket is – ugyanúgy érdemes ingyen parkolóhelyekkel támogatni, mint helyi lakosokat.

Brémai utcakép mobilponttal
Brémai utcakép mobilponttal

Sok a jó példa a világban az ilyen önkormányzati támogatásra. Egy közülük a félmilliós Bréma, Észak-Németországban. Náluk már több mint húsz éve van közautó-szolgáltatás, több szervezethez is lehet csatlakozni, és a városi dolgozók is azzal közlekednek. A legnagyobb közautó-társaságnak 8.500 ügyfele van, és az igényeiket mindössze 200 autóval ki tudják elégíteni. A félmilliós Brémában 50 kijelölt helyen vehetők föl a közautók, és ezeken az úgynevezett mobilpontokon biciklileállók is vannak. A statisztikák szerint a közautózással eddig kétezerrel sikerült csökkenteni a városban parkoló autók számát, mobilpontonként öt parkolóhellyel számolva tehát legalább 1000 parkolóhelyet sikerült Bréma város tanácsának felszabadítania más célra. 2022-ig újabb polgárok megnyerésével a közautózásnak további hatezer autóval szeretnék csökkenteni a városi autóállományt.

Jó lenne, ha az önkormányzatok Budapesten példát vennének azokról a nagyvárosoktól, ahol ez a szolgáltatás már a mindennapok részévé vált, és úgy néznének a közautóra, mint a város élhetőbbé tételének egyik eszközére, amivel csökkenteni lehet a zsúfoltságot és növelni a zöld felületeket.

Vargha Márton
közlekedési felelős


Anyagok a közautózásról a Levegő Munkacsoport honlapján:

A belga közautó rendszer: https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/a_belga_kozauto_rendszer
Közautózás Budapesten?: https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/kozautozas_budapesten
Promenádot ajándékba: https://www.levego.hu/kapcsolodo_anyagok/promenadot_ajandekb

Hírfigyelő