Nyári vegyszermaradék-vizsgálatok Közép- és Kelet Európában: szennyezett paradicsom, illegális eper

A Növényvédőszer Akcióhálózat idén nyáron végzett mérései alapján kijelenthető: nem biztonságosak az élelmiszerek a térségünkben. A vizsgálatok forgalomból kivont növényvédő szereket, gyermekek egészségére kockázatos anyagokat, valamint határértékek feletti szennyezettséget mutattak.

2010 júniusában a Növényvédőszer Akcióhálózat (PAN) Európai Tagozata – melynek magyar tagja a Levegő Munkacsoport – helyi zöld szervezetek bevonásával zöldség- és gyümölcsmintákat[1] vizsgált négy közép- és kelet-európai országban: Bulgáriában, Csehországban, Magyarországon és Szlovákiában. A vizsgált 49 mintából 35-ben mutattak ki vegyszermaradékot. Tíz mintában találták meg olyan növényvédő szerek maradékát, amelyek alkalmazását Európában nem engedélyezik. Három bolgár mintában magasan az EU-s határértékek (MRL) felett volt valamely szermaradék koncentrációja.

 A 1097/2009. számú EU rendelet 11 növényvédő szernek csökkentette le a zöldségekben és gyümölcsökben megengedett koncentrációját. A rendelkezés 2010. június 7-vel lépett életbe. A bolgár, a magyar és a szlovák mintákban magasan az újonnan életbe lépett MRL-ek felett mutatták ki a mérések az új rendelet által nevesített procimidont[2]. Bár a mérések június 7. után történtek, a szupermarketek könnyen bizonyíthatnák, hogy a termékek még a határidő előtt kerültek betakarításra, így nem vonatkozik rájuk az új határérték. A bolgár minták emellett a gyermekek számára kiemelt veszélyt jelentő, karbendazim nevű ismert hormonkárosító hatású gombaölő szert is tartalmaztak. A gyermekek és különösen a magzatok számára ez az anyag már egészen kis koncentrációban is kiemelten veszélyes, így a PAN nem javasolja, hogy az ezzel szennyezett termékeket kisgyermekek és terhes nők fogyasszák.

A PAN vizsgálata szerint a csehországi termékek voltak a legtisztábbak: a cseh minták 70 százaléka egyáltalán nem tartalmazott kimutathatósági határ felett vegyszermaradékot. A legszennyezettebbnek a bolgár termékek bizonyultak, a vizsgált termékeknek csupán 7 százaléka nem tartalmazott vegyszermaradékot. Három mintában határérték feletti mennyiségben volt szermaradék, továbbá 9 különböző, az EU-ban már betiltott növényvédő szer fordult elő 8 zöldség- és gyümölcsmintában. Egy Bulgáriában vásárolt, Törökországból származó paradicsomban 7 különböző szer volt, melyekből 2 az EU-ban nem engedélyezett, az egyik szer koncentrációja a határérték négyszeresét tette ki.

 A Levegő Munkacsoport által beszerzett magyar termékek 21 százaléka volt tiszta. Mint azt a szervezet a júniusi közleményében jelezte[3], egy hazai paradicsomban és egy uborkában az EU-ban már betiltott procimidon volt, melynek koncentrációja a paradicsomban az új határérték 7 és félszeresét érte el. A 10 szlovák mintából 3 volt tiszta, ám egy lengyel származású paradicsomban 4 féle vegyszermaradék is kimutatható volt. Az egyetlen szlovák szőlőmintában 6 különböző vegyszer fordult elő, köztük az említett procimidon az új határérték négyszeresében.

A PAN mérései sajnos megmutatták a nemzeti élelmiszerbiztonsági rendszerek hiányosságait. A mérések célja az volt, hogy a civil szervezetek figyelmeztessék az élelmiszerláncokat és a hatóságokat a problémákra. A PAN célja továbbá, hogy felhívja az Európai Bizottság figyelmét arra, hogy egy-egy termék milyen sokféle vegyszermaradékot is tartalmazhat, így elodázhatatlan, hogy a határértékek megállapításánál a jövőben figyelembe vegyék a különböző szerek együttes hatásait. Az eredmények továbbá megerősítik környezetvédő civil szervezetek azon álláspontját, hogy valós és szigorú növényvédelmi akciótervekre van szükség a tagállamokban.[4]


A mérési eredmények összefoglalója

Magyarország

Bulgária

Szlovákia

Csehország

Összesen

Összes minta

14

15

10

10

49

Paradicsom

5

6

6

8

25

Uborka

5

4

2

11

Eper

4

5

1

2

12

Szőlő

1

1

Tiszta az összesből

3 (21%)

1 (7%)

3 (33%)

7 (70%)

14 (29%)

Nem engedélyezett szer

1-1 hatóanyag
2 mintában (14%)

9 hatóanyag
8 mintában (47%)

1 hatóanyag
1 mintában (10%)

-

MRL felett  (procimidon az új MRL szerint)

1

1

-


A hazai minták növényvédőszer-tartalmáról szóló laboratóriumi jegyzőkönyv elérhető itt:
https://www.levego.hu/sites/default/files/meresi_eredmenyek.pdf

A felmérés elkészítését és kiértékelését a PAN Europe, a Sigrid Rausing Trust és a PAN Germany támogatta.


 

[1] 49 minta: 25 paradicsom, 11 uborka, 12 eper és 1 szőlő (ez utóbbi Szlovákiából). 15 bolgár, 14 magyar, 10 cseh és 10 szlovák minta került megvizsgálásra. A mintavétel időpontja június 7, Szlovákiában június 16. Az elemzéseket a holland AgriQ labor végezte.

[2] A procimidon nevű gombaölő határértéke (MRL) 5 mg/kg-ról 0,02 mg/kg-ra csökkent.

[4] Az EU előírásai szerint 2012-ig minden tagállamnak Fenntartható Nemzeti Növényvédelmi Akciótervet kell készíteni, melyben meghatározzák, hogy miként csökkentik a növényvédőszer-használat kockázatait.

Hírfigyelő