Pert nyert a lakosság: nem üzemelhet a tököli reptér

Legalább egy időre biztosan, de remélhetően véglegesen is visszakapják nyugalmukat a Pest megyei tököli repülőtér környékén élők. Pert vesztett ugyanis a repülőtér tulajdonosa, a Tököl Airport Zrt., így nincs átminősítési engedélye a reptérnek, ami nélkül az nem üzemeltethető.

Bíróságon támadta meg a tököli repülőtér átminősítési eljárását még 2012-ben Érd Városa, Százhalombatta Városa és a Levegő Munkacsoport helyi tagszervezete, az Élhető Környezetünkért Egyesület. A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 2014. július 14-én hozott ítéletében helyt adott a felperesek kérelmének és hatályon kívül helyezte az átminősítési eljárás határozatát, egyben új eljárásra kötelezte az engedélyt kiadó Nemzeti Közlekedési Hatóságot. Így a tököli repülőtér nem üzemelhet mindaddig, amíg a megismételt eljárásban nem történik meg az engedély kiadása. A helyi lakosok azonban remélik, hogy ilyen engedélyt már nem fog kapni a reptér, és a bírósági ítélet nem csak ideiglenesen, hanem véglegesen nyugalmat biztosít számukra.

A reptér négy évtizeden át volt a szovjet katonai repülőgépek bázisa. Amikor ez bázis 1990-ben megszűnt, a környező ingatlanárak ugrásszerűen megnőttek, sokan költöztek oda, élvezve a csendet, nyugalmat, a tiszta, egészséges környezetet. A 2000-es évek elején azonban a repteret felújították, hogy ismét alkalmassá tegyék a légi forgalom számára. A helyi lakosság – a Levegő Munkacsoport támogatásával – 2003-ban megkezdte küzdelmét a bezárt reptér újranyitása ellen. (Ennek keretében 2011-ben 13 oldalas petíciót juttattak el Orbán Viktor miniszterelnöknek, részletesen kifejtve a reptér újraindítása elleni érveiket.)

 


Vidékfejlesztési Minisztérium
Zöld Forrás programja támogatásával.

 

 

 

Hírfigyelő