Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!

Huszonhárom civil szervezet fogott össze és írta meg azt a 25 pontos követeléssort, mellyel a 2019. évi önkormányzati választásokon induló budapesti jelölteket szólítják meg, kérve, hogy tegyenek jogilag kötelező vállalásokat egy egészséges, élhető főváros megteremtésére.

A civilek képviselői a mai napon a József nádor téren tartott sajtótájékoztatójukon ismertették a „Számonkérhető döntéshozókat a Zöld Budapestért!” kezdeményezésüket, amelynek célja, hogy a főpolgármester-jelöltek, valamint a kerületi polgármester- és képviselőjelöltek nyilatkozatukkal vállalják, hogy megválasztásuk esetén egy cikluson belül valóban végrehajtják a vállalásaikat, ellenkező esetben pedig felelősségre lehet vonni őket.

A 25 pontos követeléssor alapja, hogy klímavészhelyzet van. Ennek akár csak az idei nyáron Budapesten is megtapasztalt jelenségei a tartós hőség, a szárazviharok, a szárazságot felváltó heves, nagy vízhozammal járó zivatarok. Mindezek mellett Budapest rossz levegőminősége, zajterhelése, a tömegközlekedési rendszer korszerűsítésének évtizedes elmaradásai, az egyéni autóforgalom észszerű korlátozásának és a megfelelő mennyiségű és minőségű zöld területnek a hiánya egyre súlyosabb egészségügyi következményekkel jár minden korosztályban. Márpedig ha ez a tendencia folytatódik, szörnyű jövő vár ránk.

"Ez a kezdeményezés nem minden előzmények nélküli, és az eddigi tapasztalatok azt mutatták, hogy széles körű lakossági támogatást élvez. Az embereknek ugyanis elegük van a sok választási ígéretből, amelyeknek gyakran épp az ellenkezőjét teszik a politikusok, miután megválasztották őket” – nyilatkozta Lukács András, a Levegő Munkacsoport elnöke.

"Egyfelől pártpolitikától függetlenül ajánlunk egy zöld minimumot, mert vitán felül áll, hogy mindenkinek joga van az egészséges környezethez, azonban ez mégsem érvényesül Budapesten. Másfelől szeretnénk felhívni a figyelmet a halaszthatatlanul szükséges életmódbeli változtatásokra. Ehhez nem elegendőek az állampolgári kezdeményezések, hiszen például ahhoz, hogy az itt lakók többet mozogjanak, sportoljanak, több zöldterület és tiszta levegő szükséges, de a hulladékok mennyiségének csökkentésében vagy a környezettudatosabb étkezési szokások elterjesztésében is meghatározó szerepük van az önkormányzatoknak” – tette hozzá Gáspár Zita a Ligetvédők képviseletében.

A kezdeményezés részletei, dokumentumai, hírei, valamint a jelöltek válaszai, a nyilatkozatot aláírók nevei és vállalásai folyamatosan olvashatók az szbd.hu honlapon.

Hírfigyelő