Szmogriadó országszerte

Az erős levegőszenyezettség miatt Nyíregyházán elrendelték a szmogriadó riasztási fokozatát. Budapesten és több nagyvárosban egyelőre a tájékoztatási fokozat van érvényben - mindannyiunkon múlik, hogy ne romoljon a helyzet. Az időjárás egyelőre nem siet a segítségünkre, péntekig nem várható komolyabb légmozgás.

A levegő szennyezettsége komoly légúti és érrendszeri, illetve szívmegbetegedéseket okozhat. A jelenlegi budapesti szmog növeli az infarktus veszélyét. Ezért a Levegő Munkacsoport felkéri a lakosságot, a vállalkozásokat, hogy minden tőlük telhetőt tegyenek meg a szmogriadó előírásainak betartására, és ezen túlmenően is a levegő szennyezettségének csökkentésére. A Fővárosi Önkormányzat például ennek érdekében elrendelte az avar és kerti hulladék nyílt téri égetésének tilalmát.

A légúti és keringési betegségben szenvedők, csecsemők, gyermekek és időskorúak, aktív és passzív dohányosok, különösen veszélyeztettek, így ők lehetőleg most ne tartózkodjanak a szabadban!
Ha gyalogosan közlekednek, kerüljék a forgalmas útszakaszok környékét, esetleg használjanak jó minőségú porvédő maszkot! 
A szellőztetést inkább a déli időszakra időzítsék, amikor a hideg levegő nem nyomja le annyira a szennyezést! 

Budapesti vizsgálatok szerint a szálló por koncentrációjának emelkedése nyáron 2–5 százalékkal, télen pedig mintegy 17 százalékkal növeli a légzőszervi betegségek okozta halálozás kockázatát. A szálló por éves átlagkoncentrációjának köbméterenkénti 5 mikrogrammal történő csökkentése esetén a budapesti halálesetek évi száma 487-tel csökkenne, valamint 150 szív-érrendszeri és 60 légzőszervi betegségek miatti sürgősségi kórházi felvétel lenne megelőzhető. (Összehasonlításképpen: a szmogriadót 100 mikrogramm feletti koncentráció esetén kell elrendelni, az egészségügyi határérték pedig 50 mikrogramm.)

Az emberi tevékenységből (Budapesten elsősorban a közúti közlekedésből, illetve a szilárd tüzelésre való áttérésből) származó szálló por egészségkárosító vegyületek egész halmazát hordozza. A tüdőhólyagokba bejutva gyulladást okozhatnak, ami a vér alvadékonyságát is befolyásolhatja, és a légutak védekező funkciói is károsodhatnak. Ennek következtében az egészségesek és a légúti betegek esetében egyaránt a légzőszervi tünetek megjelenése, illetve súlyosbodása észlelhető, a légzésfunkciós értékek romlanak, és idült légzőszervi betegség alakulhat ki, illetve a krónikus gyulladás gyakoribb fellobbanása figyelhető meg.

Kapcsolódó tanulmányunk:
Részecskeszennyezés Budapesten: határérték-túllépések és egészségkárosítás (2005) 

Hírfigyelő