Tombol a zöldhulladék-égetés az országban, de van, ahol, már felléptek ellene

Az elmúlt hetekben a fűtési időszakra jellemző, hulladékégetésről szóló tanácskérések mellett elárasztották a zöldhulladék-égetésekkel kapcsolatos panaszok a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját, mint például az alábbiak:

„Etyeken sétálok, és az egész völgyet egészen Biatorbágyig ellepi a füst, mindenki kerti hulladékot éget. Mi lehet tenni?”

„Sülysápon ma is a pokol tüzei égnek.” (egy rendszeres tanácskérőnk)

„Családi házas környéken lakunk Egerben. Egy illető rendszeresen kerti hulladékot éget, és emiatt az egész környék fuldoklik. Most is ez a helyzet, kis sem tudunk menni a füst miatt. Hol lehet ezt jelenteni, melyik hatóság tud kijönni intézkedni?”

Sajnos ezekben az esetekben is a helyi rendelet az adott időszakban lehetővé teszi zöldhulladék égetését. Azonban úgy tűnik, egyes önkormányzatok kezdik felismerni a nyílt téri lakossági égetés okozta légszennyezés veszélyeit. Erre utal, hogy a civil szervezetek legutóbbi közleményével, valamint a Levegő Munkacsoport blogbejegyzésével összhangban Etyeken és Halásztelken azonnali hatállyal betiltották az avar és kerti hulladék égetését. Remélhetőleg egyre több önkormányzat követi példájukat, betiltják a zöldhulladékok égetését és határozottan fellépnek a helyi rendeletet megsértők ellen.

Fotó: Érdi táj 2020 márciusában, Bancsi Gizella

Hírfigyelő