Tüntetés a történelmi épületek védelmében

Valentin Napján délután 3 órára az Óvás! Egyesület újabb tüntetésre hívja a kulturális örökségünkért aggódó budapestieket a VI. kerületi Király utca 40. számú ház elé (a Vasvári Pál utcánál).

Egyik legnagyobb klasszicista építészünk, Hild József 1844-ben épült háromemeletes sarokházát akarják sebtében elbontani, hogy helyén, a szomszédos szintén frissen bontott ház telkével összevonva, nyolcemeletes lakóházat húzzanak fel. A bontási engedélyt az épületrombolásairól elhíresült VII. kerület jegyzője adta ki.

Az elmúlt években sorra tűnnek el a VI. és VII. kerület történeti hangulatát őrző házak, hogy helyükre unalmas monstrumok kerüljenek. Ez az újabb „fejlesztés” azt mutatja, hogy még a Világörökségi magterület sincs biztonságban. A bontásra szánt épületek közül sok még a kerületek tulajdonában van, amelyeket – a hivatalos magyarázat szerint – azért hagynak elveszni, mert nem újíthatók fel gazdaságosan.„A Levegő Munkacsoport osztja azoknak a neves hazai és külföldi szakembereknek, településükért aggódó lakosoknak a véleményét, akik szerint álságos a fenti érvelés" – jelentette ki Beliczay Erzsébet építész, a szervezet elnökhelyettese. „Ha csak a munka- és anyagköltséget tekintjük, egy négyzetméter épületet Magyarországon mindenütt nagyjából ugyanakkora összegből lehet felépíteni. Hogy a piaci értékükben mégis mutatkozhat akár tízszeres különbség, az a „hely szellemének”, a terület objektív és szubjektív adottságainak köszönhető. A mostani ingatlanfejlesztések a sajátos hangulatot, a még elviselhető beépítési sűrűséget teszik tönkre. Így a befektetők és a terveket jóváhagyó képviselők, aki csak a pillanatnyi pénzügyi megtérülést tartják szem előtt, jóvátehetetlen anyagi, egészségi és érzelmi károkat okoznak a közösségnek. Nem hagyhatjuk, hogy mindaz, ami az épített örökségünkből a háborúk és téves városfejlesztések ellenére megmaradt, és az egész ország számára pótolhatatlan értéket jelent, most a négyévente cserélődő kerületi képviselők rossz döntéseinek essen áldozatul.”Kapcsolódó anyagaink:
- A Levegő Munkacsoport levele Gyurcsány Ferenc miniszterelnöknek (2005. október)
- Save the Jewish Quarter of Budapest!
Budapest, 2006. február 13.

Hírfigyelő