Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!

Az ipari szennyvíz-kibocsátások mérséklődésével és a csatornázás kiterjesztésével a mezőgazdaság lett élővizeink talán legnagyobb szennyezője. Ez ellen kívánt tenni a Levegő Munkacsoport, mikor a Fenntartható Megoldások Központja (Centrum pre trvaloudržateľné alternatívy, CEPTA) nevű szlovák civil szervezettel közösen elindította „Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!” című (HUSK/0901/2.1.2/0076 számú) projektjét. A program célja a biztonságos mezőgazdasági vegyszerhasználat elterjesztése vizeink védelme érdekében.

A szerves szennyezőanyagok jelenléte egész Európában probléma. A környezeti szempontból kockázatosnak bizonyult anyagok többsége növényvédő szer.

A „Ne szennyezze a mezőgazdaság a vizeinket!” című projekt keretében a két civil szervezet a projektterület környezeti állapotának vizsgálata után kiadványokat készített magyar és szlovák nyelven és tájékoztató fórumokat szervezett a gazdálkodók számára a környezetkímélő növényvédelem témájában.

A környezet állapotára komoly hatása van a növényvédelem szabályozásának, ennek érdekében az európai döntéshozók számára angol nyelvű kiadványt készítettünk.

Minden uniós tagállamnak 2012 végéig el kell készítenie fenntartható Növényvédelmi Cselekvési Tervét. A környezetvédelmi szempontok érvényesítése érdekében a Levegő Munkacsoport szakmai megbeszélést szervezett, ahol a döntéshozók, a kutatók és a civil szervezetek képviselői megvitatják elképzeléseiket a Nemzeti Cselekvési Tervvel kapcsolatban.


Kiadvány letöltése: Permetezett világ – Gondok és lehetőségek növényvédelemben

Hírfigyelő