Védjük meg a Városligetet!

TEGYÜK ÉLHETŐBBÉ A VÁROSOKAT!

 

Kiáltvány a városi zöldterületek és zöldfelületek védelmében (kivonat) >>> Itt csatlakozz a kiáltványhoz!

Sürgős intézkedésre szólítjuk fel a kormányt, az országgyűlési képviselőket, illetve a főváros vezetőit az alábbiak szerint:

  1. A városi zöldterületek és fasorok kapjanak az infrastrukturális hálózatokéval megegyező védelmet!
  2. A fejlesztések elsősorban a leromlott állapotú városrészek rehabilitációját szolgálják, és ne a város meglévő zöldterületeit terheljék!
  3. Jó gazdát a városi zöldfelületeknek! Minden városi önkormányzatnál legyen felelőse a zöldterületek fenntartásának és fejlesztésének.
  4. A kiemelt állami beruházások se mentesüljenek a környezet védelmét szolgáló előírások hatálya alól!
  5. Semmit a közparkokról a helyi civilek nélkül!

A kiáltvány teljes szövege elérhető ide kattintva.

 

 

 

Zöld Budapest Protestival


 

Korábbi írásaink:

Fogjunk össze Európa legrégebbi közparkjának megóvásáért! Csatlakozzon Ön is a petícióhoz: https://www.levego.hu/varosliget-peticio

A kormány úgy döntött, hogy a Városligetben öt új múzeumépületet és számos további turisztikai létesítményt fog felépíteni. Többek között ide költöztetné át a Budai Várból a Nemzeti Galériát, a Kossuth térről pedig a Néprajzi Múzeumot. A kormány ezt az elképzelését törvénybe is iktatta az országgyűléssel, meg sem kérdezve, hogy mit szólnak ehhez a budapestiek.

A beruházás 160 milliárd forintba kerülne, és ezt tetézi a Várnegyed tervezett átalakításának több százmilliárd forintos költsége. A volt királyi palota épületét azért kell kiüríteni, hogy a miniszterelnök és hivatala ide költözhessen.

A Városliget nemcsak a környék lakóinak jelent pihenési, felüdülési lehetőséget: még a főváros távolabbi részeiről is sokan járnak ide élvezni a természetet. Budapest az európai nagyvárosok között az egyik legrosszabb helyen áll az egy lakosra jutó zöldfelületek tekintetében. Ezt nem szabad tovább rontani.

A szakmailag védhetetlen beépítési tervet – amelyet látszategyeztetéssel akarnak a fővárosra kényszeríteni – élesen ellenzi sok budapesti lakos, civil aktivista, építész, urbanisztikával foglalkozó szakember. Csatlakozzon hozzájuk Ön is! A petíciót a Városliget megvédéséért itt írhatja alá: https://www.levego.hu/varosliget-peticio

További anyagok a témáról

Hírfigyelő