A Duna jövőjéről

III. Duna-térségi kohézió Nemzetközi Tudományos Konferencia, Dunaújvárosi Főiskola

Szeptember 5-én és 6-án rendezték meg a 2007 óta már hagyományossá vált konferenciát a Duna térségének fejlődési lehetőségeiről és aktuális kutatásairól. A kormányt Dr. Zöld Nagy Viktória helyettes államtitkár és Dr. Medgyesy Balázs, a Duna Régió stratégiájáért felelős kormánybiztos képviselte. A kétnapos konferencián elhangzott előadásokat angol nyelven adja ki a Főiskola az év végén. A társrendezők között volt a Levegő Munkacsoport, amelynek a Duna-mentét érintő fejlesztési stratégiákhoz kapcsolódó javaslatait Beliczay Erzsébet ismertette a hallgatósággal.

A közlekedés-logisztika szekció, Dr. Vörös Attila levezető elnök kezdeményezésére, a konferencia végén a vízlépcsőkről és a hajózásról közös álláspontot fogalmazott meg. Ehhez Beliczay kiegészítésül azt kérte, hogy a megoldásról folytassanak szélesebb körben megbeszéléseket a MÁV, az ökológusok, a hidrológusok, az önkormányzatok stb. képviselőivel együtt.

Dr. Veres Lajos, a Főiskola tanára és a Területfejlesztési Tudományos Egyesület elnöke megígérte, hogy jövőre is megszervezik a Duna Konferenciát, és addig lehetőség lesz arra is, hogy az érintettek előzetes műhelybeszélgetéseken tisztázzanak néhány olyan vitatott problémát, mint például a hajózás vagy a Duna-Tisza csatorna kérdése.

Hírfigyelő