A Levegő Munkacsoport a Mobilitási Héten

Átlagos személygépkocsi-használat mellett Budapesten nincs gazdasági racionalitása az autó fenntartásának. Ennél ugyanis költségtakarékosabb a közösségi közlekedés, a kerékpár, szükség esetén a taxi vagy az autóbérlés igényeinkhez igazított mértéke – hangzott el a Levegő Munkacsoport sajtótájékoztatóján az idei Autómentes hétvégén az Andrássy úton. Az egy évvel ezelőtt – ugyancsak szeptember 19-én – elindított Hagyd otthon az autódat! nevet viselő kampány záróeseményén Horváth Zsolt igazgató elmondta, hogy a szemléletformáló program hatására egyre többen választják az alternatív közlekedési eszközöket.
A hagyományosan szeptember közepén megrendezett Mobilitási Héten számos programmal vett részt a Levegő Munkacsoport. A közlekedésről és környezetvédelemről szóló programsorozat első állomása a Kormányzati eljutási verseny volt, amely a biciklisek teljes győzelmével zárult. A versenyt a Magyar Kerékpárosklub és a Levegő Munkacsoport rendezte meg az autó, a bicikli és a gyalogos közlekedési forma között. A civilek kiszámolták: amennyiben a minisztériumok között a futárszolgálat nem kocsival szállítaná a sürgős leveleket, havonta 100 ezer forintot lehetne megspórolni csak a benzinköltségen, és évente több tonna szén-dioxiddal kevesebb kerülne a levegőbe.
Ezután következett a fent említett Autómentes Hétvége, ahol a lezárt Andrássy úton ingyenes környezetvédelmi tanácsadással, játékokkal és ismeretterjesztő kiadványokkal várta a Levegő Munkacsoport az érdeklődőket. Az olykor esősre forduló idő ellenére több száz ember kereste fel a civil szervezet sátrát. A 2010 februárja óta futó, Közép-Magyarországi Operatív Program (KMOP) keretében megvalósuló „Hagyd otthon az autódat” reklámkampány keretében a második napon egy kerékpár kisorsolásával zárult a program.

Ezt követően szeptember 22-én, a már szokásosnak mondható biciklis felvonuláson – ismertebb nevén a Critical Mass-en – vett részt a Levegő Munkacsoport, melyen többek között az alternatív közlekedési módokat ajánló kiadványunkat népszerűsítettük, szerencsére egy nagyon fogékony közegnek.

Budapest, 2010. szeptember 29.

Varga Rita
Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő