Adathalászat a szemétből

A Péterhalmi-erdőt Pestszentimrén egyre szaporodó szemétkupacok szennyezik. A szemetelők végül saját hanyagságuk miatt kerültek bajba, mivel személyes adataikat tartalmazó iratok is voltak az illegálisan lerakott hulladékban. Az önkormányzat így könnyen utolérte és megbírságolta a tetteseket.

 

A Péterhalmi-erdő közkedvelt kiránduló- és pihenőhely a pestszentimrei lakosság számára. Az erdő szépségeit és a nemrég kialakított erdei tornapályát mégsem élvezhetik felhőtlenül a kikapcsolódásra vágyók, mert egyre gyakoribbak az illegális hulladéklerakások. Az egyik lakó megelégelte a lesújtó helyzetet és megkereste a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodáját. Útmutatásunk alapján GPS koordinátákkal és digitális felvételekkel látott el minket, mi pedig közérdekű bejelentést tettünk az illetékes jegyző és a kerületi rendőrkapitányság felé, kérve, hogy a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése miatt nyomozást is folytassanak le. A szemetelőket saját hanyagságuk buktatta le, mert az olajos kannák és háztartási szemét mellett saját, személyes adataikat tartalmazó iratok is nagy mennyiségben fellelhetők voltak a helyszínen, melyről fényképeket készítettünk, és a felvételeket eljuttattuk a hatóságoknak.

 

Az önkormányzat szabálysértési ügyintézője a napokban tájékoztatott, hogy a lefotózott személyes iratok kapcsán eljárás alá vont személyeket, N. Zoltánt és H. Emesét az eljárás során értékelt közvetett bizonyítékok alapján 15-15 ezer forint pénzbírsággal sújtották. Reméljük, az önkormányzat hamarosan cselekvési tervet dolgoz ki a lerakások megakadályozására.

 

Lenkei Péter

A Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

Hírfigyelő