Autómentes Korzó az Andrássy úton

Az Európai Mobilitási Héten a Levegő Munkacsoport is indul a Közösségi Közlekedési Versenyen, az Andrássy Korzón pedig zaj- és mikrohullámú sugárzásmérést végez, és élő „lájkoló falán” várja a tetszésnyilvánításokat levegőtisztaság-védő törekvéseiről.

A Levegő Munkacsoport legfontosabb tevékenységeit mutatja be minden érdeklődőnek az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-én a gépjármű-forgalom elől lezárt budapesti Andrássy úton. A civil szervezet munkatársai tájékoztatják az arra járókat a Koromprojektről, a most induló LIFE+ projektről, a teleautó-népszerűsítő törekvésekről és a környezeti tanácsadó tevékenységről. A Levegő Munkacsoport sátrában lesz zajmérés, és a látogatók megtudhatják, mennyi sugárzás keletkezik a mikrohullámú sütőben. A környezeti tudatosságát lemérheti bárki, aki kitölti a PM10 tesztet.

Az élő lájkoló falon, nagy méretű csomagolópapíron három fontos környezetvédelmi feladat, üzenet áll majd, melyet a látogatók „tetszikezhetnek”. Az üzenetek a LIFE+ projekthez kapcsolódnak, amely a súlyosan egészségkárosító részecskeszennyezés csökkentéséről szól. A gyerekeket biztosan sikerül elbűvölni a légszennyezéssel kapcsolatos kísérletekkel, előadásokkal. Aki figyel, a végén ajándékokat is nyerhet.

Aki viszont elfáradt a figyelésben, aszfaltrajzolással vagy potpourri-készítéssel pihenhet. A rajzokról készült fotókat érdemes lesz majd megkeresni a Levegő Munkacsoport Facebook oldalán. Aki szeret Andy Singeres tablókon fotózkodni, itt lesz rá módja – a képeket szintén a Facebookon lehet majd megtalálni, külön galériában.

Lesz utasfórum is, amelynek célja, hogy legalább beszélgessünk egy jobb, kényelmesebb közösségi közlekedésről, ha a megvalósulására még várni – és közösen tenni – is kell. Tenni például azzal, hogy az aláírásával nyomatékosítja mindenki, hogy egyetért a Levegő Munkacsoport és tagszervezete, a Magyar Közlekedési Klub közösségi közlekedést jobbító törekvéseivel.

Az Európai Mobilitási Hét budapesti programjairól részletes tájékoztatás a www.mobilitasihetbudapest.hu honlapon található.

Hírfigyelő