Az Auchant Dunakeszin nem (sem) érdeklik a törvények

A Levegő Munkacsoport korábban már számos alkalommal felhívta a figyelmet az Auchan törvénytelen cselekedeteire, és ezen jogsértések tényét bíróság is megerősítette. (Bár később a Legfelsőbb Bíróság helyt adott az Auchan keresetének, amely szerint a Levegő Munkacsoport elnöke alaptalanul vádolta meg korrupcióval az Auchant, vitatta a másodfokú ítélet azon megállapítását, hogy a bevásárlóközpont elkövetett egyéb törvénytelenségeket.) Az Auchan most Dunakeszin vette semmibe a természetvédelmi jogszabályokat.

Ismét hozzáláttak az őshonos fűzfák kivágásához a Dunakeszi láp területén szeptember 23-án az Auchan Magyarország Kft. megbízásából. A törvény értelmében a terület védett, tehát a lápon a természetvédelmi hatóság hozzájárulása nélkül végzett természetkárosító magatartás akár bűncselekménynek is minősülhet.
Egy nappal később sikerült tetten érni a természetkárosítókat, akik elismerték, hogy az Auchantól kaptak megbízást arra, hogy kiirtsák a terület lápcserjéseit, állításuk szerint a Dunakeszi Önkormányzat jegyzőjének engedélyével. A helyszínen megjelent rendőrök igazoltatták a vállalkozót, majd ellenőrizték, hogy létezik-e a vállalkozó által említett jegyzői engedély. Kiderült, hogy ilyen engedély nem létezik, ezért szabálysértési ügyben eljárást kezdeményeztek.

Az Auchan szóvivője szerint itt csak parlagfű-irtást végeztek...
Az Auchan szóvivője szerint itt csak parlagfű-irtást végeztek...

A Közép-Duna-Völgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség képviselője a helyszínre érve közölte a természetkárosító vállalkozóval, hogy amíg nem zárul le a területen a lápkiterjedés vizsgálata, addig semmilyen módon nem változtathatja meg az élőhely jelenlegi állapotát. Vajon szeptember 24-én a hatóságok közbelépése megállította, vagy csak elodázta a tőzegláp pusztulását?
Felmerül a kérdés, hogy a rendőrség vajon miért nem alkalmaz elrettentő szankciókat tudatos természetkárosítás esetén, noha az engedély nélküli fakivágások – esetenként egész erdők üzletszerű tarrá vágása – évek óta felháborítja a törvénytisztelő állampolgárokat? Nyilvánvaló, hogy itt sokkal nagyobb értékek forognak kockán, mint egy – esetleg diákcsínyből elkövetett – bolti lopás esetén. 

Az illegális fakivágásról egy leleplező videó is készült, mely itt tekinthető meg:
Lenkei Péter
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője

 

Hírfigyelő