Az önkéntesség egy önkéntes szemével

A Levegő Munkacsoport 2010. január 14-én részt vett a Millenárison tartott Önkéntes Turnén, ahol különböző kérdőívekkel, kiadványokkal vártuk az érdeklődőket. A rendezvényen két önkéntesünk is segítette munkánkat, egyikük összefoglalta élményeit.

Már egészen kis korom óta érdeklődtem a környezetvédelem iránt. Középiskola után környezetmérnök szakon tanultam tovább annak reményében, hogy munkámmal egyszer én is hozzájárulhatok Földünk megóvásához. A Levegő Munkacsoport önkénteseként végre megvalósíthatom elképzeléseimet.
Alig pár nappal önkéntesnek történő jelentkezésem után, máris azt a megtiszteltetés ért, hogy részt vehettem az „Önkéntes Turné” elnevezésű rendezvényen. Az ingyenesen látogatható hét napos program utolsó napján (2011. január 14-én, pénteken) került sor a közlekedés és környezetvédelem területét érintő szervezetek részvételére, ahol délután kettőtől egészen 18 óráig vártuk az érdeklődőket.
Én többek között a Levegő Munkacsoport standjának szépítésében, dekorálásában segítettem, illetve a látogatókat buzdítottam egy teszt kitöltésére, amiért ajándék fényvisszaverő pántot osztottunk jutalmul. A tesztkérdésekből érdekes információkat lehetett megtudni a PM10 (szálló por) forrásairól és ezen légszennyező anyag egészségkárosító hatásairól. A kérdéssor mindenki számára hasznos és érdekes tényeket tartalmazott, még én is gazdagodtam némi új információval.
Sajnos végül kevesebben jöttek el, mint vártam, de így is büszke vagyok az eredményre, hiszen megközelítőleg tíz új önkéntes jelentkezett hozzánk, és két hírlevelünkre (Lélegzetnyi, Vegyi anyag) is sokan feliratkoztak, nem is beszélve a fent említett kérdéssor sikeréről.
Szerintem a környezetvédelemben az a legfontosabb hogy minél több emberhez eljuttassunk egy újfajta, környezettudatosabb szemléletmódot. A fiatalabb nemzedék oktatásába általában ez már belekerül, de az idősebbekhez csak a médián és az ehhez hasonló rendezvényeken tudunk eljutni. Bízom benne, hogy a későbbiekben is legalább ekkora figyelmet kap a környezetvédelem és az önkéntesség is!

Lőrentey Angéla
a Levegő Munkacsoport önkéntese

Hírfigyelő