Fenntartható felsőoktatás – felelősségteljes diplomások

A BME Egyetemi Zöld Kör hosszú múltra tekint vissza: elődeink a ’80-as években felismerték a környezetvédelem fokozódó jelentőségét, és az országban elsők között hoztak létre szakmai alapokon nyugvó egyetemi környezetvédelmi szervezetet. Egyike volt a Levegő Munkacsoportot megalakító három szervezet közül (az ELTE Természetvédelmi Klub és az Eszperantista Természetvédők mellett). Számos demonstrációt, projektet és eredményt követően bő évtized múltán utánpótlás hiányában feloszlott a csoport. Évekkel később, 2005-ben egy akkori fizikus hallgató maréknyi elhivatott barátjával együtt hívta újra életre a Műegyetem környezetvédelmi csoportját, amely azóta ismét fontos tevékenységet fejt ki.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem 18 000 hallgatójával és több ezer dolgozójával létszámban egy nagyobb vidéki várossal vetekszik. Éves települési hulladékmennyisége például majdnem megegyezik Tököl városéval, ráadásul a kampusz energia-, víz-, illetve általában az anyagforgalma akkora, melyet nem lehet figyelmen kívül hagyni. Tagságunk elsődleges feladatának érzi, hogy az egyetemi oktatás a lehető legkisebb környezetterheléssel valósuljon meg – ezért keressük a minél környezetbarátabb műszaki és gazdasági megoldásokat, melyekről folyamatosan tárgyalunk az egyetemi vezetéssel. Számos ötletünkből gyakorlat lett: a kollégiumi szelektív és használt olaj begyűjtése vagy az egyetemi papírgyűjtés csak néhány a leglátványosabbak közül.

Programjainkkal nem csak hallgatótársainkhoz szólunk, hanem az intézményi és hivatali munkatársakhoz is. A 2010-es tavaszi félévben hagyományteremtő céllal rendeztük meg az ország első Zöld Tanszék versenyét, amelyben az oktatási egységek megmérkőzhettek a „legzöldebb” egyetemi intézet címéért. A verseny azóta kibővült, és 2011-ben már hivatali egységek részvételével még nagyobb érdeklődés mellett zártuk a versenyt, melynek köszönhetően egyre több tanszék tér át például környezetbarát takarítószerek használatára. Munkánk során igyekszünk minél több csatornán elérni a hallgatókat, ezért cikkíróink folyamatosan publikálnak egyetemi, kari és külső lapokban. Önképzőkör elnevezésű előadássorozatunkkal és filmvetítéseinkkel rendszeres programot nyújtunk az egyetemi polgároknak.
A felsorolást hosszan lehetne folytatni, de a legfontosabb mégis az, hogy a kör nem csak egy civil csoportosulás, hanem egy összetartó baráti társaság is, amelyben mindenki megtalálhatja a számára megfelelő feladatokat, és egyúttal jól is érezheti magát. Szervezetünkről, projektjeinkről számos információ megtalálható a www.ezk.bme.hu oldalon, ahol az egyetemet érintő környezetvédelmi kérdésekről is tájékozódhat a látogató.

Molnár András
BME Egyetemi Zöld Kör
a Levegő Munkacsoport tagszervezete

Hírfigyelő