Ismét lesz Critical Mass

Idén is megrendezik a Mobilitás hetét, amely hagyományosan szeptember közepén veszi kezdetét, és számos programmal próbálja felhívni a társadalom figyelmét a különböző közlekedési problémákra, illetve ezek megoldására.
Természetesen a Levegő Munkacsoport is kiveszi a részét mindebből. A programokon való aktív részvételen túl ott leszünk szeptember 18-19-én standunkkal az andrássy úti „Civil Korzón”, ahol bemutatjuk jelenleg is futó kampányainkat, ingyenes környezetvédelmi tanácsadással, különböző játékokkal és ismeretterjesztő kiadványainkkal várjuk az érdeklődőket, de energiahatékonysági bemutatót is tartunk.

Tiszta levegőt a Kossuth Lajos utcába!
Tiszta levegőt a Kossuth Lajos utcába!

A Levegő Munkacsoport örömmel továbbítja a hírt, hogy idén is lesz kerékpáros Critical Mass szeptember 22-én. Ezt megelőzően azonban számos más biciklis program várja a drótszamár szerelmeseit.
A Magyar Kerékpárosklub által szervezett programsorozat keretében a Mobilitási Hét első napján, szeptember 16-án, csütörtökön délután mindjárt egy biciklis utcabálra invitálják az érdeklődőket a Vígszínház elé. Másnap délelőtt a Magyar Kerékpáros Klub Kormányzati Eljutási versenyében mérik össze idejüket a különböző közlekedési eszközökkel – köztük a kerékpárral – közlekedők. A verseny szervezésében a Levegő Munkacsoport is részt vesz, sőt két meglepetés járművel az indulók között is ott lesz.
Szombaton, 18-án a Magyar Kerékpárosklub standjánál várják az érdeklődőket színes programokkal az Andrássy úton, 19-én pedig még egy kerékpáros költöztetésre is sor kerül a Jászai Mari térről a Liszt Ferenc térre. Szeptember 20-án pedig „A járda a gyalogosoké, mindenki a helyére!” címmel utcafoglaló akciót rendez a Budapest Korzó.
A Mobilitási hét zárásaként szeptember 23-án, délután 3 órai kezdettel egy tervezői fórumra hívják a közlekedési szakembereket, szakmai vitára bocsátva a kerékpárosbarát úthálózat műszaki lehetőségeit, és áttekintést adva a nemzetközi gyakorlatról, illetve több nagyváros tapasztalatáról.

A szeptember 22-én sorra kerülő, már szokásosnak mondható biciklis felvonulás, ismertebb nevén a Critical Mass terveiről álljon itt a szervezők leírása.

„Az őszi, budapesti Critical Mass lezárt utas felvonulás helyett újra együtt-közlekedés lesz. Tavaly a fix városházi kezdés miatt mindenki egy irányból közelítette meg a körutat, így csak az utolsó 20 percben volt valódi közlekedés. Az viszont az nagyon jó volt. Ezért idén újabb tradíciót hagyunk veszni, és nem egy megadott helyen találkozunk a felvonulás kezdete előtt. Így nem toporogva fogjuk megközelíteni a körutat, hanem egyénileg, szabadon választott helyen, abba az irányba indulva el rajta, amerre épp akarunk.
Nagyjából 18:30-tól tekerünk majd a pesti nagykörút szélső sávjain, a Margit híd és Petőfi híd között. Egyetlen fix találkozási pontunk a Gödör, ahol 20 órakor lesz a záró bringaemelés. Úgyhogy jöhetsz hamarabb, de késhetsz is, kiállhatsz elintézni valamit, majd később visszajöhetsz az útra, a lényeg, hogy este nyolcra érj el az Erzsébet térre.
A Gödör Klub kb. 1000 fős nagytermében 20:15-től nyilvános kerekasztalt tartunk, amire minden parlamenti párt közlekedési szakértőjét (lehet jelölt is) meghívjuk, hogy Budapest kerékpáros jövőjéről beszélgessünk. Ez interaktív esemény lesz, mert nem csak a terveikről faggatjuk őket, hanem kéréseinket is továbbítjuk nekik. Erre kb. egy-másfél óránk lesz.
Fő témánk Budapest olcsó, forgalomszervezési eszközök használatával gyorsítható bringabarát átalakítása lesz. Ehhez ugyan az új KRESZ sok eszközt adott, az önkormányzatok mégsem élnek velük. Sajnos nem történt előrelépés az Andrássy út és a Nagykörút ügyében sem, ezt is »nagyon fogjuk akarni«. A döntés azonban nem a mi kezünkben van, hanem választottjainkéban. Ezért bármilyen párthoz is húz a szíved, várd el tőle, hogy tegyen az egyre több budapesti bringásért!”
A Gödörnél a Levegő Munkacsoport is ott lesz a standjával!

Budapest, 2010. szeptember 4.

Hírfigyelő