Játszótér felnőtteknek

Nem sportolunk, nem mozgunk eleget, csak a kifogásokat keressük a lustaságunkra. Ezzel nemcsak magunknak és családunknak okozunk bajt, de a társadalombiztosítási kiadások is indokolatlanul megnőnek. A nyugdíjas korúak 62 százaléka a magas koleszterinszint, illetve keringési betegségek következtében hal meg. Mindez összefügg a rendszeres testmozgás hiányával. Ahhoz, hogy ez megváltozzon, nem elég plakátokon figyelmeztetni a gyengébb akaraterejű honfitársainkat, de nagyobb elkötelezettség kellene az önkormányzatok, sőt a lakóparkok építői részéről is a mozgási, sportolási lehetőségek biztosítása iránt.
Az első leírás egy kisebb lakótelepen található tornapályáról még Dél-Koreából érkezett a Levegő Munkacsoporthoz. A második tudósítás a londoni Hyde Parkban berendezett, idén megnyitott tornakertről szólt. Azután kiderült, hogy nálunk is több kerületben vannak már hasonló létesítmények. Óbudán, Újbudán, és a pesti oldalon – Budapest legzöldebb lakótelepén, a IX. kerületi József Attila lakótelep parkjában – is, ahol a részönkormányzat télen-nyáron használható sportszereket telepített a futópálya mellé. 

A IX. kerületi József Attila lakótelep parkja
A IX. kerületi József Attila lakótelep parkja

Egy fitnesz park létrehozása nálunk – az eszközöktől függően – 10-15 millió forintba kerül. (A londoni „Hyde Park Senior Playground” felnőtt játszótér berendezése 60 ezer dollár volt.) Ismerve néhány kerület költési gyakorlatát, bizton állítható, hogy nem lenne költségvetési akadálya annak, hogy minden lakónegyedbe, lakótelepre, a belső kerületek védettebb (zseb)parkjaiba, valamint az iskolák udvarára szabadtéri sporteszközöket telepítsenek. A lakóparkoknak is megérné – akár PR fogásként – ilyen tornakertek kialakítása.
A Levegő Munkacsoport évek óta hangoztatja a sportolás és a környezetvédelem közötti szoros összefüggéseket. Néhány évvel ezelőtt a fővárosban komoly játszótér-megújulási programot indítottak, mivel az EU kötelező irányelveket írt elő a kisgyermekeknek épülő játszóterek biztonságos kialakítására. Jó lenne, ha folytatódna a program, most már serdülőknek és felnőtteknek szánt „játszóterek” kialakításával.

Beliczay Erzsébet
elnökhelyettes, Levegő Munkacsoport

Hírfigyelő