Locsoljunk együtt

Sajnos mostanában is érkeznek a Levegő Munkacsoporthoz panaszok a társasházak, lakótelepek növényeinek megsemmisítéséről. Tiltakozások ellenére kivágják a szomszéd ablaka alatt álló fát, elvágják alul a már 5 emelet magasságra felkúszott vadszőlőt, lebetonozzák a borostyánnal benőtt udvart. Az meg a legritkább esetben fordul elő, hogy a ház előtti közterületre telepített bokrokat, fácskákat az ott lakók öntöznék. Pedig az önkormányzatokra hiába várnak. Egyre ritkább, inkább csak vidéken fordul elő, hogy a közterületi növényeket a telepítés után megfelelően karbantartanák.

Egy pesti társasház lakói ezzel szemben közösen locsolják a járda szélén álló facsemetét és néhány hortenziabokrot. Megszokott táncrendje van az öntözésnek. Ha bemennek a házba, a rácsra akasztott PET-palackot felviszik a lakásba. Amikor pedig távoznak, vízzel töltve leviszik, megöntözik a növényeket, és az üres palackot visszaakasztják a rácsra. Ovisoknak is jut a munkából, ők félliteres palackokkal locsolnak.

Nem először köszönt ránk többhetes szárazság, forrósággal összekötve. Az előrejelzések szerint a jövőben az ilyen időjárás már nem fog kivételesnek számítani. Odafigyeléssel, öntözéssel azonban sokat enyhíthetünk a forróságon. Az egyik leghatékonyabb beavatkozás az, ha minden lehetséges vízszintes és függőleges felületre növényeket telepítünk, és legalább a megerősödésükig folyamatosan locsoljuk azokat. Ne szenvedjünk, hanem alkalmazkodjunk az éghajlatváltozáshoz!

Hírfigyelő