Megszűnhet a környezeti tanácsadás?

Amikor édesanyaként egy fogyatékos gyermekkel szinte csak magadra számíthatsz, és a mindennapjaidat egy szoba falai töltik ki, nincs elkeserítőbb, mintha egy olyan helyzetbe kerülsz, ahol tehetetlennek érzed magad. Szabadosné szomszédjában az építési vállalkozó nagy mennyiségben hordott haza épületek bontásából éghető hulladékokat. Ezekkel fűtött a kandallójában, melynek kéményéből a mérgező füstgáz Szabadosnét és fogyatékos gyermekét veszélyeztette. Szabadosné Tanácsadó Irodánk segítségét kérte, hogy ne kelljen bűzben és mérgezéstől való félelemben élniük amúgy is küzdelmes napjaikat. Az illetékes hatóságnak írt leveleinkkel sikerült elérnünk, hogy a hatóság végre szakértői vizsgálatot rendeljen el, mely végül bizonyította a szomszéd által tagadott hulladékégetés tényét. A szomszédot megbírságolták, azóta nem fűt hulladékkal a kandallójában.

Biotermés hol volt, hol nem volt, már ismét van… Egy nógrádi falucskában már évek óta a szabályok áthágásával működött egy veszélyes hulladékokat feldolgozó üzem. Tavaly a nagy esőzések során a földeket is elárasztotta az olajos massza. Odaveszett a vegyszermentes termés. A hulladék jó részét pedig az utcák aszfaltja alá „dolgozták be”. Azt, hogy a talajvíz mikor mossa be az ivóvíz-kutakba, senki nem tudja. A faluban mégsem mert fellépni senki, mert a családi vállalkozásban működő cég egyik tagja az iskolaigazgató, a másik a polgármester legjobb barátja. Tanácsadó Irodánkat is félve, nevük titokban tartását kérve keresték meg. Kiderítettük, hogy a cég egységes környezethasználati engedélyezési eljárása éppen folyamatban van. Beléptünk ügyfélként és áttanulmányoztuk a trehányul összefércelt engedélyezési dokumentációt. A hibákat 14 oldalon keresztül soroltuk véleményünkben, melynek hatására az üzem nem kapott engedélyt a további működésre.

A fenti példákat abból az évi sok ezerből vettük, amelyeknek a megoldásához segítséget nyújtott a Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata (KÖTHÁLÓ). A Hálózat irodái – köztük a Levegő Munkacsoporté is – olyan különleges szakmai támogatást nyújtanak állampolgárok, civil szervezetek részére díjmentesen, amelyhez máshol egyáltalán nem vagy csak komoly összeg megfizetése révén juthatnának. A tapasztalatok szerint évről évre növekszik a lakosság környezet- és egészségtudatossága, és ezzel együtt az az igény, hogy ennek megfelelő tanácsokkal és segítséggel lássák el őket, valamint élhessenek a demokrácia és jogállam biztosította lehetőségekkel.

A KÖTHÁLÓ-irodák eddig túlnyomó részben pályázatok útján, állami forrásból működtek. Sajnos ez a lehetőség az utóbbi időben gyakorlatilag a nullára csökkent. Sürgősen szükségük van támogatásra, hogy továbbra is foglalkoztathassák az iroda magasan képzett munkatársait, megőrizzék a felhalmozott tudást, tapasztalatot, és ezzel segítsék a hozzájuk fordulókat. Sok kicsi sokra megy – akár néhány ezer forint is sokat jelenthet most a túléléshez.

Lenkei Péter
a KÖTHÁLÓ elnökségi tagja
a Levegő Munkacsoport Környezeti Tanácsadó Irodájának vezetője


Ha Ön is egyetért céljainkkal, kérjük, támogasson minket az alábbi lehetőségekkel


Hírfigyelő