Mennyire biztonságosak a cumisüvegek?

Egyre több a bizonyíték arra, hogy bizonyos cumisüvegek súlyosan károsíthatják a gyermekek egészségét.
A csecsemők és kisgyermekek táplálásának egyik gyakran használt eszköze a cumisüveg.
A cumisüvegek jellemzően üvegből vagy polipropilén (PP), illetve polikarbonát (PC) műanyagokból készülnek. Míg az első kettő a potenciálisan kioldódó vegyületek szempontjából biztonságosnak tekinthető, addig a polikarbonát egyik fő alkotójával, a biszfenol-A-val (BpA) kapcsolatban több száz, aggodalomra okot adó tudományos eredmény látott napvilágot az elmúlt években.
A hormonrendszer működését, így a például gyermekek fejlődését megzavaró hatású BpA növelheti a daganatos megbetegedések kialakulásának kockázatát, károsíthatja az emberek szaporodási képességeit, születési és fejlődési rendellenességeket okozhat, sőt hozzájárulhat cukorbetegség és asztma kialakulásához, koraszüléshez és elhízáshoz is. Állatkísérletekben a vegyület három nemzedéken keresztül fejtette ki a termékenységet csökkentő hatását.
Az egészségre kockázatot jelentő vegyület más termékekben is előfordul, és emiatt az anyag a lakosság többségének szervezetéből kimutatható. Amerikai vizsgálatok szerint az emberek szervezetébe a biztonságosnak tekinthető mennyiséghez képest nyolcszoros tömegben jut be a vegyület. Pedig a BpA a fejlődő szervezetre már egészen kis mennyiségben is veszélyt jelent.
Korábbi vizsgálatok szerint a forró folyadékok 55-ször gyorsabban oldják ki a BpA-t a polikarbonát cumisüvegekből, mint a hidegek, de ezen termékekből még a hideg italok fogyasztása is több mint felével növeli a szervezetbe kerülő BpA mennyiségét. Éppen ezért a biszfenol-A tartalmú cumisüvegeket és egyéb, gyermekek számára készült eszközöket 2008-ban Kanadában és az USA több államában is betiltották. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) a kutatások eredményeinek és a környezetvédő csoportok elvárásának megfelelően néhány évente felülvizsgálja a BpA biztonságosságáról szóló állásfoglalását. Bár az idei felülvizsgálatot megelőzően 21 kutató és számos nemzetközi civil szervezet kérte a vegyület felhasználásának korlátozását, az EFSA múlt hónapban kiadott állásfoglalása szerint az anyag jelenlegi felhasználása nem jelent számottevő kockázatot, így a szigorításra nincs szükség.
A döntés előtt már több uniós tagállam felvetette, hogy korlátozni fogja a BpA tartalmú műanyagok felhasználását a csecsemők és a három évesnél fiatalabb kisgyermekek számára készített termékek előállítása során. A francia Szenátus és a Nemzetgyűlés már korábban megszavazta az egészségkárosító biszfenol-A-t tartalmazó cumisüvegek kivonását. A dán kormány ennél szigorúbb szabályozás mellett döntött: a három évesnél fiatalabb gyermek számára készült összes termékből kivonják a BpA-t. Ausztria és Svédország az EFSA döntésétől tette függővé, hogy betiltják-e a kockázatos vegyület használatát a cumisüvegekben. A biszfenol-A korlátozásában élen járó Kanada nemrég az emberre és a környezetre nézve mérgező anyaggá nyilvánította a vegyületet.
A Levegő Munkacsoport 2010 elején kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy hazánk kezdeményezze a BpA felhasználásának hazai és uniós korlátozását, különösen a cumisüvegekben. Sajnos akkor a döntéshozók még nem láttak lehetőséget a korlátozásra.
A jellemzően BpA-tartalmú polikarbonát anyagú cumisüvegek egyszerűen felismerhetőek. A teljesen átlátszó, az üvegnél vékonyabb falú és könnyebb termék erősen megnyomva elhajlik. A biztonságosabb, polipropilénből készült cumisüvegek nem teljesen átlátszóak, áttetsző anyaguk általában színezett, és puhább anyaguknak köszönhetően viszonylag könnyen benyomhatóak. A gyártók a termékek csomagolásán vagy az alján is gyakran feltüntetik annak alapanyagát. Szerencsére a magyar piacon is elérhetőek a biztonságos, BpA-t nem tartalmazó cumisüvegek.

Pál János
a Levegő Munkacsoport munkatársa

Hírfigyelő