Sportoljunk hetente háromszor! - De hol?

Van a TV reklámjai között egy üdítő kivétel, amely a szokásos csodakarperec és fogyi-tabletta helyett arra biztat, hogy hetente legalább háromszor 1-1 órát sportoljunk testi-lelki egészségünk érdekében. Jó lenne, ha eljutna ez az üzenet az önkormányzatokhoz, döntéshozókhoz is!

A zsúfolt pesti kerületek lakói otthonuk közelében csak a bérházak edzőtermeiben mozoghatnak. A Tanácsadó Irodához beérkezett információk alapján ismét próbálkozunk felhívni a figyelmet a sportolással kapcsolatos problémákra illetve lehetőségekre.

Jól működik, de elronthatják

Az Újpesti öbölben évtizedek óta élénk vízi sportélet folyik. Délről északra haladva, az öböl bejárata előtt, néhány száz méterre van a Magyar Kajak és Kenu Szövetség központi telepe. Az öböl bejáratánál, a Marina lakótelep lábánál három is van egymás mellett, és továbbiak az öböl folytatásában, egyebek között a Budapesti Evezős Klub és a volt KSI telep. Márciustól október végéig zsúfolásig tele az öböl evező-kajakozó fiatalokkal.

Most a BKV menetrendszerű hajójáratot indít a Dunán. Ezzel a vízi sport szerelmesei is nyernének, mert gyorsabban el tudnák érni a Duna menti csónakházakat. Egy kérésük van az öböl menti telepeknek, hogy a járat ne menjen be az öbölbe, hanem maradjon a bejáratánál. Így a sporttelepek, illetve a Gyögyösi utcai metróállomás könnyen elérhető lenne, ugyanakkor megmaradna az öböl a kézi hajtású vízi járművek paradicsoma, és nem veszélyeztetnék a gyakorló gyermekek biztonságát illetve a sportolók nyugalmát. E kérés támogatására a Levegő Munkacsoport is levelet küldött Vitézy Dávid vezérigazgatónak .

Volt, de bezárták

Egy másik érdekütközés már a rendszerváltás óta fennáll, de a sok felelős között máig elsikkadt a konfliktus közmegelégedéshez vezető lezárása. A sporttelepek (parkok) a korábbi nyilvántartásban sokszor építési telekként vagy egy-egy termelőüzem telepéhez sorolva szerepeltek. Az is előfordult, hogy már a rendszerváltás után soroltak át építési telekké játszókerteket, sportpályákat, majd értékesítették ingatlanfejlesztőknek.

Évek óta megy a tiltakozás például a Naphegyen (a BAH csomópont közelében), ahol magánbefektetők irodaépületeket kívánnak építeni a megvásárolt, bezárt teniszpályák helyén. A Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa Hivatala 2010-ben állásfoglalás-tervezetében megállapította, hogy a Tigris utcai teniszpályák telkére vonatkozó kerületi szabályozás nem felel meg az egészséges környezethez való jog tiszteletben tartásának és a BVKSZ vonatkozó előírásainak. (JNO-693/2010. JNO 452/2010.) „Magyar szokás” szerint a mai napig nem sikerült megegyezni, mindenki vesztesre áll. A telektulajdonos kivár, és közben újabb terveket készíttet, a környék ingatlantulajdonosai életminőség-romlástól, értékcsökkenéstől félnek, és persze a teniszpálya sem működik.

Ugyanakkor a város más pontjain nem halad a rozsdaterületek újjáélesztése, mivel nincsenek ösztönzők, amelyek az ingatlanfejlesztőket a rekreációra alkalmas területek helyett oda terelnék. Pedig irodaépületnek ez utóbbi területek is megfelelnének, és a telektulajdonosok méltányos kompenzációjához vannak még a fővárosnak cseretelkei. Keresni kellene a kölcsönösen előnyös megoldásokat, és megtartani a még megmaradt belső  zöldterületeket, sportpályákat.

A fővárosiak itthon nyaralnak

Máig nem változtak azok az építési szabályok, amelyek gyorsítják a zöldterületek fogyásáta belső városrészekben, kimenekülést, az agglomeráció nagyarányú terjeszkedését okozvaezáltal. Új épületnél vagy funkcióváltásnál a lakáshoz, irodához stb. meghatározott számúparkolóhelyet köteles az építő létesíteni, ám új zöldterület, játszótér, park, sporttelepbiztosításáról nem rendelkezik a mi építési szabályozásunk (a külföldi gyakorlattól eltérően).

Más nagyvárosokban is vannak sűrűsödési pontok, intenzíven beépített területek, de másuttgondoskodnak ezek közvetlen közelében parkok, pihenőkertek, sportpályák kialakításáról is.

Többször írtunk a zöldterültek gyógyító, handulatot javító és egészség-megőrző hatásáról. De hová tűnt a lelkesedés az Európai Duna Régió Stratégiájának elfogadása óta? A kilencvenes években készült felmérés szerint a főváros lakóinak mintegy a fele a nyári szabadságok idején sem utazik el. Gyakorlatilag egész életét a lakása közelében tölti. A válság nem javított ezen. Jó lenne, ha az önkormányzatok felelősséget éreznének, hogy mindenki a lakhelye közelében találjon ápolt szabadidős területeket. Tudjuk, hogy a zöldterületek fenntartása pénzbe kerül. Takarítani kell, öntözni, a növényzetet ápolni. Budapesten, ahol a nemzeti össztermék eléri az EU átlag közel háromnegyedét, meg kellene találni a módját e feladatok megoldásának.

Bezzeg az osztrákok!

A szomszéd főváros, Bécs, tudvalevőleg a világ egyik legélhetőbb nagyvárosa. Ingyenes újságjaiban rendszeresen hívják fel a figyelmet a bővülő sportolási és rekreációs lehetőségekre.

A Duna-sziget (Donauinsel) egyik ágában bárki fürödhet. Folyamatosan tisztántartják a szigetet, ápolt illemhelyeket, hulladéktárolókat helyeznek ki megfelelő számban. A kisebbik Dunaágba csak kézi hajtású vagy elektromos vízi járművek hajthatnak be. Megnézhetjük idehaza, összevetésképpen, milyen állapotban van a Lupa-szigeti szabad strand.

A Donau-Auen Nemzeti Parkot EU társfinanszírozással alakították ki a Duna mentén. Bécshez kapcsolódik, és részben a bécsi városháza finanszírozza a Duna-parti  természetvédelmi területen levő látogatóközpontot, a rendezvényeket, az erdei iskolát. Jelenleg egy szlovák-német-osztrák EU-s kutatási projekt keretében a nagyvárosok körzetében fekvő NATURA 2000 területekkel foglalkozik egy projektjük: hogyan lehet a természeti értékeket megőrizni, ugyanakkor a városlakóknak minél színvonalasabb pihenést, szabadidő eltöltést biztosítani.

Budapest természeti adottságai legalább olyan jók, mint Bécsé vagy Pozsonyé. Reméljük,hogy az EU pénzügyi támogatása mellett mi is csatlakozunk az együttműködéshez!

A kisgyerekek „EU konform” játszótereinek kialakításán sikerült túljutnunk. Gondoljunk végre a családok, az itt élő és esetleg szívesen ide látogató kamaszok és a felnőttek sportolási, kikapcsolódási igényeire is. Készítsenek az önkormányzatok 2020-ig terjedő rekreációs cselekvési tervet. Ebben a civil szervezetek is szívesen segítenének.

Beliczay Erzsébet, elnökhelyettes

Korábbi cikkeink e témában:

Hol a pénz a zölterületekre?
Felnőttjátszótér
Gyógyító kertek és tájak

Hírfigyelő